En Sıcak Konular

İngiltere Merkez Bankası'ndan kriz uyarısı

17 Mayıs 2012 11:16 tsi
İngiltere Merkez Bankası'ndan kriz uyarısı İngiltere Merkez Bankası, Euro Bölgesi'nde yaşanan krizin İngiltere ekonomisine yönelik en büyük tehdidi oluşturduğunu söyleyerek büyüme tahminlerini yüzde 1.2’den yüzde 0.8’e çekti.

BBC'nin haberine göre; Merkez Bankası Başkanı Sir Mervyn King Euro bölgesinin kendi kendisini tahrip etmekte olduğunu ve bu süreçten İngiltere'nin de zarar görmeden kurtulamayacağını söyledi.

Sir Mervyn enflasyon oranının daha önce düşünüldüğü kadar çabuk düşmeyeceğini ve önümüzdeki yıl da muhtemelen hükümetin yüzde 2'lik hedefinin üzerinde kalacağını kaydetti.

Merkez Bankası'nın yılın her bir çeyreğinde yaptığı enflasyon değerlendirmesini sunan Sir Mervyn "Avrupa'dan esen kasırganın İngiltere'ye doğru yaklaştığı" uyarısında bulundu ve devam etti:

"Küresel mali krizi, 1930'lardan bu yana dünya çapında üretimde yaşanan en büyük düşüşü, bu ülke tarihinin en büyük bankacılık krizini, savaş zamanları dışındaki en büyük bütçe açığını yaşadık ve şimdi de ticarette en büyük ortağımız olan Euro Bölgesi kendi kendisini tahrip ediyor. Üstelik ufukta net bir çözüm de yok."

"Böyle bir durumda hala geçmişteki ortalamamıza yakın bir büyüme hızı tutturabileceğimizi ve enflasyonu yüzde 2'de tutabileceğimizi düşünmek bana tamamen gerçek dışı görünüyor."

Merkez Bankasının çeyrek dönem raporuna göre, Euro Bölgesi krizi İngiltere ekonomisini olumsuz etkileyen tek konu da değil. İstikrarsız enerji ve hammadde fiyatları ve hane gelirlerindeki azalma da ekonominin canlanmasının önündeki engeller arasında.

Ama Sir Mervyn gelecekten umutlu göründü ve "Fırtına bulutları ne zaman gidecek bilmiyoruz. Ama yine de ekonominin yeniden büyüyeceğine ve enflasyonun düşeceğine inanmak için yeterli nedenimiz var” dedi.
Merkez Bankası başkanı son işsizlik rakamlarındaki düşüşler ve özel sektörün yeni işçi almada daha istekli göründüğünü ortaya koyan son araştırmaları olumlu gelişmelere örnek gösterdi.
Sir Mervyn, en son ekonomiyi canlandırma programının etkilerini hala gösterdiğini, henüz yeniden para basma konusunda bir karar alınmadığını da kaydetti.

'Düşen ekonomiye vurmak'

Merkez Bankası başkanını fazla temkinli hatta kötümser bulanlar, çeyrek dönem raporuna eleştirel yaklaşıyor.
İngiltere İşverenler Birliği baş ekonomisti Graeme Leach "Düşen ekonomiye vurmak diye buna denir" dedi ve "Euro krizi ve çift dipli resesyon yetmiyormuş gibi şimdi bir de Merkez Bankası 'enflasyon beklenen hızla düşmeyecek bu yüzden para basamayız' diyor" diye devam etti.

"Bize kalırsa enflasyon, euro krizinin, gerçek gelirlerdeki düşüşlerin ve para arzının çok az artmasının da işaret ettiği gibi, Merkez Bankası'nın düşündüğünden daha çabuk, muhtemelen bu yılın sonlarına doğru düşmeye başlayabilir"

Bu haber 950 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs