En Sıcak Konular

Fransa'ya Türkiye karşıtı dışişleri bakanı

17 Mayıs 2012 09:54 tsi
Fransa'ya Türkiye karşıtı dışişleri bakanı Ankara'nın Türk-Fransız ilişkilerini düzeltmesini temenni ettiği yeni Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Dışişleri Bakanlığı'na Türkiye'nin AB üyelik perspektifine karşı tutumuyla bilinen Laurent Fabius'ü getirdi.

Dün Başbakanlığa getirilen Jean-Marc Ayrault, yeni kabine için dün Hollande ile yaklaşık 5 saat baş başa görüştü. Başbakanlık devir teslim töreninin sabah saatlerinde yapılmasına rağmen, Sosyalist Parti içindeki dengelerden ötürü yeni kabine ancak akşam saatlerinde açıklanabildi.

Başbakan Jean-Marc Ayrault'nun hükümetinde Dışişleri bakanlığına, beklendiği gibi Türkiye'nin AB üyelik sürecine sıcak bakan Pierre Moscovici değil, eski başbakanlardan Laurent Fabius getirildi. Fabius'ün Moscovici'ye tercih edilmesinin Sosyalist Parti içi dengelerden kaynaklandığı söyleniyor.

AB ANAYASASINA 'HAYIR' DEMİŞTİ

Yahudi kökenli ünlü bir antikacı ile Amerikalı bir annenin çocuğu olan 66 yaşındaki Fabius, 1984-1986 yılları arasında henüz 37 yaşındayken Fransa'nın en genç Başbakanı olarak tarihe geçmişti. Fabius'ün başbakanlığı Fransız gizli servislerinin Fransa'nın Pasifik'teki nükleer denemelerine karşı eylemler yapan Greepeace'e ait "Rainbow Warrior" gemisini Yeni Zelanda açıklarında dinamitlemesiyle lekelenmişti. 2000-2002 yılları arasında Ekonomi ve Maliye bakanlığı yapan Fabius, 2005 yılında Sosyalist Parti içinde AB Anayasası'na "hayır" diyen akımın başını geçmişti.

'İMTİYAZLI ORTAKLIK'TAN YANA

Fabius, Sosyalist Parti içinde Türkiye'nin AB üyelik perspektifine karşı olanların da başını çekiyor. Fransız diplomasisinin yeni şefi, bugüne kadar birçok kez Ankara'ya üyelik yerine imtiyazlı ortaklık teklif edilmesinden yana olduğunu dile getirmişti. Fabius'ün Avrupa İşleri'nden sorumlu yardımcı bakanı ise Bernard Cazeneuve oldu.

TÜRK DOSTU EKONOMİ BAKANI

Fabius ayrıca Fransa'nın tamamen ABD'ye bağlı olmayan daha tarafsız bir diplomasi sahibi olmasını savunuyor. İran dosyasında Washington'la birlikte hareket edilmesini isteyen Fabius, Afganistan dosyasında ise ABD'den bağımsız politika yürütülmesinden yana olduğunu dile getirmişti. Türkiye dostu olarak tanımlanan Pierre Moscovici ise yeni kabinede kendisine Ekonomi, Finans ve Dış Ticaret bakanı olarak yer buldu.

AUBRY KABİNEDE YER ALMADI

Sosyalist Parti'nin lideri Martine Aubry, François Hollande'la anlaşmazlığı nedeniyle yeni kabinede yer almayı reddederken, İçişleri bakanlığına eski IMF genel müdürü Dominique Strauss-Kahn'a yakınlığıyla bilinen Manuel Valls, Çalışma, İstihdam ve Sosyal Diyalog bakanlığına Hollande'ın okul arkadaşı Michel Sapin, Kültür ve İletişim bakanlığına Aurelie Filipetti, Eğitim bakanlığına Vincent Peillon, Sosyalist Parti içinde küreselleşme karşıtlığının bayrağını taşıyan Arnaud Montebourg Sanayi bakanlığına, Radikal Parti üyesi Karayipli politikacı Christian Taubira Adalet bakanlığına, Yeşiller Partisi lideri Cecile Duflot Yerel Eşitlik ve Konut bakanlığına, Avrupa Parlamentosu üyesi Cezayir kökenli Kader Arif ise Gazilerden sorumlu yardımcı bakanlığa getirildi. Sosyalist Parti'nin son yıllardaki yükselen yıldızlarından Fas kökenli Nejad Belkacem ise Kadın Hakları Bakanı ve hükümet sözcüsü olarak atandı.

Yeni kabine Fransa'yı gelecek ay yapılacak genel seçimlere kadar götürecek. Seçimleri solun kaznaması halinde kabinenin büyük ölçüde bu haliyle görevine devam edeceği belirtiliyor.

ntvmsnbc




Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,909 µs