En Sıcak Konular

Uyuşturucunun rotası değişti

17 Mayıs 2012 08:27 tsi
Uyuşturucunun rotası değişti Türk polisinin uyuşturucuyla mücadelesi zehir sevkiyatının güzergâhını değiştirdi.

BM’nin hazırladığı ‘küresel tehdit’ raporunda Türkiye üzerinden uyuşturucu sevkiyatının azaldığı kaydedildi. Yeni rotanın Kuzey Karadeniz ve güneyden deniz yolu olarak belirlendiği vurgulandı.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen operasyonlar uluslararası arenada büyük ses getirdi.
 
No stop baskınlarla çok sayıda uyuşturucu çetesini çökerten narkotik polisinin başarısı Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), ABD Uluslararası Uyuşturucu Stratejisi, Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) ile Avrupa Birliği Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) yıllık raporlarında geniş yer aldı.
 
KÜRESEL TEHDİT
 
UNODC'un, 2011 yılı afyon ve türevleri hakkında hazırladığı "küresel tehdit" raporunda Türkiye'ye methiyeler düzüldü.
 
Afyon ve türevlerinin üretimi, kaçakçılığı, rotaları ve fiyatlarını kapsayan raporda, Türkiye ve İran'ın 2009 yılında dünya geneli yakalamaların yüzde 53'üne imza attığı, Türkiye'nin Balkan ülkelerinde yapılan eroin yakalamalarının ise 10 katından fazlasını gerçekleştirdiğine vurgu yapıldı.
 
KOM birimlerinin düzenlediği başarılı mücadele faaliyetleri neticesinde Türkiye'ye giren eroin miktarının yüzde 20 azaldığına dikkat çekilerek, "Türkiye'nin başarılı çalışmaları neticesinde eroin rotalarında kaymalar yaşandı" denildi.
 
Polisin 2011'de uluslararası kaçakçılarına karşı yürüttüğü etkili mücadele sonucu kaçakçılar güvensiz hale geldiği gerekçesiyle Balkan rotasını değiştirdi. 2010'da Balkan rotasında 9 ton eroin yakalarken, 2011'de bu oran 6 tona düştü.
 
Şebekeler sıkı güvenlik önlemeleri nedeniyle Kuzey Karadeniz rotası ile Afganistan üzerinden deniz yoluyla Güney rotasını takip ederek Avrupa ülkelerine sevkiyat yapmaya başladı. Altın hilal üçgeni diye bilinen Afganistan, Pakistan ve İran'da üretilen eroin kara sınırlarımız üzeriden Türkiye'ye sokuluyor ve kara veya deniz yoluyla da Avrupa'ya sevk ediliyordu.  Ancak Balkan rotasında artan operasyonlar kaçakçıların daha güvenli buldukları Kuzey Karadeniz rotasına yönelmesine neden oldu.
 
Eroin Türkiye'ye hiç girmeden İran üzerinden Ukrayna, Rusya, Özbekistan ve Türkmenistan üzerinden Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlandı.
 
27 AB ÜLKESİNİ SOLLADI
 
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nce hazırlanan Dünya Uyuşturucu Raporunda, Türkiye ve İran'ın 2006 yılından itibaren eroin yakalamalarında ilk iki sırayı kimseye bırakmadıkları ifade edildi. Türkiye'nin Balkan Rotası üzerinde bulunan ülkelerin hepsinden fazla uyuşturucu madde yakaladığının altı çizilen raporda şöyle denildi:
 
"Türkiye yakaladığı 16 ton eroin ile AB üyesi 27 ülkeden fazla yakalamayı tek başına gerçekleştirdi. 16 ton yakalama ile Türkiye dünya geneli yakalamaların yüzde 16'sına imza attı"
 
TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA
 
Avrupa Birliği Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) yıllık raporunda da Türkiye hak ettiği değeri gördü. 2009'da Avrupa genelinde 354 bin esrar operasyonu gerçekleştirildiği, bu yakalamalar sonucu ele geçirilen 99 ton ot esrarın 42 tonunun Türkiye tarafından yakalandığına dikkat çekildi. "Bu rakam Türkiye'yi tüm ülkeler arasında birici sıraya taşımıştır. Ayrıca Türkiye metamfetamin yakalamalarında üçüncü, eroin yakalamalarında ise tüm Avrupa yakalamalarının üçte ikisini gerçekleştirerek birinci olmuştur" denildi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Uluslar arası Uyuşturucu Kontrol Stratejisi Raporu'nda ise Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelesindeki ivmeyi her geçen gün arttırdığına işaret edildi. Türkiye'nin verdiği eğitimlerin bölge için çok önemli olduğunun altı çizilen raporda, "İlerleyen süreçte Türkiye bölgesel bir eğitim merkezine dönüşecektir" denildi.
 
bugün


Bu haber 995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,807 µs