En Sıcak Konular

Yemenli devrimciler İstanbul'da

16 Mayıs 2012 17:47 tsi
Yemen Devrim Konseyi üyeleri Hüsnü Hanaş ve Hüda Hammadi, ülkelerindeki devrim sonrası durumu STK'lar ve yetkililerle görüşmek üzere İstanbul'a geldi

Yemen Devrimci Üst Konsey Üyeleri ve Islah Partisi Mensupları Hüsnü Hanaş ve Hüda Hammadi Yemen'de devrim sonrası başa geçen geçici hükümet ile ilgili sorunlar, hazırlanan yeni anayasa, Yemen'de kadın haklarından söz ederken ülkelerinde kadınların üzerindeki baskıların İslam kaynaklı değil geleneklerden kaynaklandığını belirttiler.

Yemen Devrim Konseyi üyeleri Hüsnü Hanaş ve Hüda Hammadi Türkiye ziyareti kapsamında MAZLUMDER İstanbul Şubesi yetkilileri ile görüştüler. Yemenli misafirleri MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar, Genel Koordinatör Demet Tezcan ve Hukuk Koordinatörü Av. Arife Gökkaya Dinç karşıladı.

Hüda Hammadi, Yemen'de yaşanan son süreçte 1329 kişinin hayatını kaybettiğini, 28.000 kişinin ise yaralandığını söyleyerek yeni oluşturulan geçici hükümetin bu kişilere ve ailelerine tazminat ödemek istediklerini ancak devrimcilerin bunu kabul etmeyerek sorumluların cezalandırılmasını talep ettiklerini belirtti.

Av. Arife Gökkaya Dinç görüşmede, Türkiye'deki ihlaller, insan hakları çalışmaları, hukukun işleyişi, kadın hakları ve özellikle başörtülü kadınların yaşadıkları sorunlardan bahsetti. Türkiye devletinin batılılaşma sürecine girince sistemin her bireyi bu formata uydurmaya çalışması ile çatışmaların başladığını söyleyen Dinç, "Türkiye'deki laik kesim, devleti İslamlaştıracağı gerekçesiyle başörtülü kadınları öğretmen, doktor, avukat, hakim vs. olarak görmek istemediğini belirttiler. MAZLUMDER, 'Kim olursa olsun zalime karşı, mazlumdan yana' düsturundan hareketle 1991 yılında din, dil, ırk vs. gözetmeksizin hem bu sorunlar hem de diğer ihlaller ile ilgili çalışmalar yapmak üzere kuruldu" dedi.

Devrim sürecinde yapılacak çalışmalarda hangi yöntemlerle çalışacaklarının çok önemli olduğunu söyleyerek MAZLUMDER'den bu noktada tavsiyeler talep eden misafirlere Dinç "Vahiy, sünnet ve uluslararası tecrübeyi çok iyi yakalayıp iyi bir sentez yapmak gerekiyor. Türkiye gibi batıdan alınan kanunlarla kopyalama yaparak ilerlemek çok da mümkün değil" dedi.

Dinç'in ardından konuşan MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar MAZLUMDER'in Arap Baharı sırasında ve sonrasında hem diğer ülkeler hem de Yemen'deki ihlaller ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Sarıyaşar, kendi ülkelerindeki diktatörlere karşı çıkarak onurlu bir duruş sergileyen herkesi selamladıklarını belirtti. İslam ülkelerindeki diktatörler devrilse de eski statükoların devam ettiğini, batılı egemenlerin yeni sistemlerde tezgahlarını yeniden kurduklarını söyledi.

Sarıyaşar, MAZLUMDER olarak insan haklarını Kur'an'ın "Ya Eyyyühen-Nas" hükmü bağlamında ele aldıklarını söyleyerek adaleti tesis etmek için iyilik üzerine çalışmalarını yürüttüklerini, insanları ayrıştırmak değil bütünleştirmek üzerine hareket ettiklerini ifade etti.

Cüneyt Sarıyaşar "Yeryüzü egemenleri İslam ülkelerini şekillendirirken İslami soslarla bezenmiş Türkiye'yi bu ülkelere model olarak sunuyorlar. Oysa bugün Türkiye'de hala Müslüman kimlik tanınmamakta ve yaşam alanlarında birçok sorun devam etmektedir. Asıl sorun 'Adalet'i ikame etme sorunudur. Adaletin üzerine oturmayan bir yönetim zulüm üretir" dedi.



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,894 µs