En Sıcak Konular

'İstihbaratı ABD verdi'ye yalanlama

16 Mayıs 2012 17:37 tsi
'İstihbaratı ABD verdi'ye yalanlama Ak Partili Sefer Üstün, Uludere istihbaratının ABD tarafından verildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını, haberin orjinalinde de böyle bir şeyin olmadığını söyledi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Wall Street Journal Gazetesi'nde Uludere olayı ile ilgili çıkan haberin İngilizce orjinalini bulup Türkçe'ye çevirisini yaptırdığını belirterek, ''Haberin aslında, ABD'nin istihbarat verdiği konusunda bir iddia yok'' dedi.

Üstün, Wall Street Journal Gazetesi'nde yer alan, ''Uludere'de meydana gelen ve 34 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan hava operasyonunun ABD'nin verdiği istihbarat üzerine gerçekleştirildiğine'' ilişkin haberi değerlendirdi.

Haberin İngilizce orjinalini bulup Türkçe'ye çevirisini yaptırdığını belirten Üstün, ''Haberde, görüntüleri ABD'lilerin de gördüğü belirtiliyor. Haberin aslında, ABD'nin istihbarat verdiği konusunda bir iddia yok'' dedi.

Üstün, haberin aslında Uludere ile ilgili de olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: ''Haberin aslı şöyle: 'ABD, yüksek teknolojiyi komşularını, dostlarına veriyor acaba bunlar ne kadar isabetli kullanılıyor, insan haklarını ihlal edecek şekilde kullanılıyor mu? ABD'de bu tartışılıyor şu anda. Bu tartışmanın içerisinde geçen, 'Türkiye'de böyle bir olay oldu, bir soruşturma yapılıyor, İsrail'den alınan Türk İHA'ları da vardı, Amerikan prodatörleri de vardı' diyorlar. 'Bu teknolojiyi herkesle paylaşmamız gerekir mi gerekmez mi?' Tartışmasının içerisinde geçen bir cümle. İstihbarat verildiği veya görüntülerin prodatörlerden iletildiğine dair bir iddia ve beyan da yok. Ama haber bu tarafa geldiğinde, sanki 'ABD istihbaratı ve görüntüyü vermiş' gibi bir formata sokmuşlar.

Biz burada 9 saatlik görüntü izledik. Görüntülerin kendisi ile alakalı ihtilaf ve tereddüt yok. Görüntü, Türkiye'nin sahip olduğu heronlardan geldi. Haberin, bizim olayımızla uzaktan yakından alakası yok. Haber kulaktan kulağa aktarılmış bilginin en son bu hale dönüşmüş hali gibi görünüyor. Asıl haberde istihbarat lafı bile geçmiyor.''

"DİZİLİN BAKALIM, HANGİNİZ YAPTI DİYECEK HALİMİZ YOK"

Üstün, ''Uludere olayıyla ilgili soruşturmaya ilişkin sürecin neden uzadığı'' konusundaki bir soru üzerine, ''Kurumun içerisine gidip de bin kişi varsa 'dizilin bakalım içtimaya, bakacağız hanginiz yaptı' diyecek halimiz yok. devletin dili yazıdır, yazıyla sorar. Biz olay yerine gittik inceledik. ondan sonraki aşamaları yazı ile yürütürsün'' dedi.

''Genelkurmay Başkanlığı'na 'vuran pilot kimdi, pilota emri kim verdi?' diye yazı yazdınız mı?'' sorusuna Üstün, ''Bizim farklı farklı yazılarımız var. Yazıların ve cevapların içeriğiyle ilgili bilgi veremem. Bunları raporumuzda açıklayacağız. Savcılıktan gelecek bilgileri bekliyoruz'' yanıtını verdi.

Üstün, ''Genelkurmay Başkanlığı'nın savcılığa bilgi göndermediğine ilişkin iddiaların'' sorulması üzerine ise ''Bu iddiayı inandırıcı bulmam. Yarın böyle bir bilginin gizlendiği ortaya çıkarsa, bu yazıya imza atanların başı derde girer'' diye konuştu.

AA



Bu haber 940 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,106 µs