En Sıcak Konular

ABD Suriyeli muhaliflerle bağları güçlendiriyor

16 Mayıs 2012 17:25 tsi
Amerikan yönetiminin Körfez ülkeleriyle birlikte Suriyeli muhaliflere daha fazla silah sağladığı bildirildi

Suriye'de Beşşar Esad rejimine karşı mücadele veren muhaliflerin, Körfez ülkeleri tarafından satın alınan ve ABD'nin koordinesiyle kendilerine sağlanan daha iyi silahlarla savaştığı iddia edildi. Amerikan Washington Post gazetesinin, Suriyeli muhalif kaynaklar ve ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, Obama yönetimi muhaliflerin "komuta ve kontrol altyapısı konusunda Körfez ülkelerine bilgi sağlamak için muhalefet askeri kuvvetleri ile teması genişletti." Washington, Suriyeli muhaliflere "ölümcül malzeme" sağladığı haberlerini ise reddetti.

Gazeteye konuşan bir ABD hükümet yetkilisi, "Biz Suriye muhalefetine öldürücü nitelikte olmayan yardımı artıyoruz ve Şam üzerinde en büyük etkiyi sağlamak için bölgede ve ötesindeki müttefiklerimiz ile çalışmalarımızı koordine etmeyi sürdürüyoruz" dedi.

Washington Post, bölgede tırmanan krizin Türkiye'yi endişlendirdiği, Ankara'nın en büyük kaygısınınsa ABD’nin izleyeceği politika olduğunu kaydetti.

Gazete, Körfez ülkeleri ile bilgi paylaşımı ve muhalefet ile kurulan teması, Suriye krizine siyasi bir çözüm için umutların söndüğüne inanan Obama yönetiminin politika değişikliği olarak değerlendirdi.

İHVAN DA SİLAH SAĞLIYOR

Askeri malzemelerin Lübnan sınırında Zabadani ve Türk sınırına yakın İdlib ile Şam'da stoklandığını öne süren gazete, iki ay önce mühimmatı tükenmek üzere olan isyancıların, milyonlarca dolar yardım kararı alan Suudi Arabistan, Katar ve diğer körfez ülkeleri sayesinde rahatladığını yazdı.

Habere göre, Suriye Müslüman Kardeşler de Suudi Arabistan ve Katar gibi Körfez ülkelerinden zengin kişilerden sağladığı para kaynaklarını kullanarak, isyancılar için kendi tedarik kanalını açtı.

İhvan'ın yönetim kurulu üyesi Mulham el-Drobi, yeni malzemeler sayesinde Humus ve Idlib'deki birçok alandan çekilmek zorunda kalan muhaliflerin yeniden ilerlemeye başladığını söyledi.

Yeni silahların etkisinin Rastan'da muhalefet ve hükümet güçleri arasında Pazartesi günkü çatışmada ortaya çıktığı, çatışmada 23 Suriye askerinin öldüğü de hatırlatıldı.



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,058 µs