En Sıcak Konular

MÜSİAD, Amerika ve Afrika'ya açılacak!

16 Mayıs 2012 15:38 tsi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, yeni dönemle ilgili hedeflerini anlattı. MÜSİAD yurt içinde 15 yurt dışında yeni kıtalara açılacak!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedefinin, kamunun ve özel sektörün küresel rekabete tam anlamıyla hazır olmasını zorunlu kıldığını belirterek, ''Ülkemiz ortaya koyduğu performansla birlikte kritik bir eşiğe gelmiştir.

Geldiğimiz konumda orta gelir seviyesinden yüksek gelir seviyesine geçebilmemiz için, öncelikli alanlar iyi belirlenmeli, yapısal ve mikro reformlar hızla uygulanmalıdır'' dedi.

Olpak, MÜSİAD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısı ile derneğin yeni dönem hedeflerini açıkladı ve yeni yönetim kurulunu tanıttı.

Bugüne kadar MÜSİAD'a emek veren başkanlara ve yönetim kurullarına teşekkür eden Olpak, kendilerinin de yeni Yönetim Kurulu ile birlikte Türkiye'ye ve iş dünyasına yönelik yaptıkları hizmetleri daha ileri götürecek ve yeni hedeflerle çıtayı daha yükseğe taşıyacaklarını kaydetti.

Olpak, Türkiye'nin küresel ölçekte ortaya koyduğu başarının da asıl sahiplerinin, ellerini ceplerinden çıkararak Türkiye'nin gelişme basamaklarını tırmanmasına katkıda bulunan, özgüven sahibi, vizyoner, girişimci iş adamları olduğunu belirtti.

Türkiye'nin sahip olduğu büyük potansiyele inanarak çıktıkları yolda, Türkiye'nin ilerlemesi adına 22 yıldır çalıştıklarını dile getiren Olpak, bugün MÜSİAD üyelerinin, Türkiye'nin ihracatının yüzde 15'ini gerçekleştirdiğini, milli gelirin 105 milyar dolarını ürettiğini ve ülke istihdamına 1,2 milyon kişilik bir katkı sağladığını anlattı.

Nail Olpak, son yıllarda uluslararası alanda yaşanan gelişmelerle birlikte, yakın coğrafyada, istikrar, güvenlik ve özgürlük kuşağının yanı sıra, geniş ve ölçek ekonomilerini kullanan iktisadi refah havzalarının oluşmaya başlamasının, iş adamlarına pazar çeşitliliği ile birlikte yeni fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedefinin, kamunun ve özel sektörün küresel rekabete tam anlamıyla hazır olmasını zorunlu kıldığına işaret eden Olpak, Türkiye'nin, ortaya koyduğu performansla birlikte, kritik bir eşiğe geldiğini, gelinen konumda, orta gelir seviyesinden yüksek gelir seviyesine geçebilmek için, öncelikli alanlar iyi belirlenmeli, yapısal ve mikro reformların hızla uygulanması gerektiğini anlattı.

Olpak, bu noktada, teknolojiyi yalnızca kullanan değil, aynı zamanda üreten bir ülke olarak, yeni kalkınma hamlesiyle birlikte, sanayide ileri teknolojiye hızla geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Tüm bu uzun süreli hedef ve planlar için, özgürlükleri kısıtlamayan, ülke kalkınmasına katkı sağlayan istikrarlı politikalar ve uygulamalara devam edilmeli, demokrasinin kalitesinin ve standartlarının da yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Olpak, bu bağlamda, toplumun tamamını kucaklayan, özgürlükleri evrensel normlar seviyesine çıkaran, sivil, çoğulcu, demokratik yeni anayasa sürecinin mutlaka tamamlanması gerektiğini dile getirdi.

Olpak, MÜSİAD olarak kendilerinin, toplumsal uzlaşmaya dayalı, sivil bir anayasa idealini gönülden desteklediklerini daha ifade etti.

Hedefler ve öncelikli alanlar

Nail Olpak, bu yıl odaklanacakları ilk hedeflerinin eğitim ve insan kaynağının gelişimi ve girişimciliğin geliştirilmesi konuları olacağını bildirdi.

Daha önce adı ''Eğitim Komisyonu'' olan komisyonunun adını, bu yıldan itibaren ''Eğitim ve Kültür Komisyonu'' olarak değiştirdiklerini bildiren Olpak, ''İş dünyası olarak, ihtiyaçlarımızı karşılayacak yetişmiş eleman sorunumuzu sürekli dile getiriyor, meslek eğitiminin en çağdaş şekilde ve en uygun yaş aralığında başlatılarak, stratejik sektörlere de ara eleman yetiştirecek şekilde hayata geçirilmesini son derece önemsiyoruz.

Bu doğrultuda, komisyonumuz, ''MÜSİAD Akademi'' programlarına ilaveten, üç üniversite ile imzalanacak protokollerle ''Üniversite Sanayi İşbirliği''ni geliştirecek uygulamalı eğitimleri hayata geçirecektir'' diye konuştu.

Odaklanacakları ikinci temel hedeflerinin ise, Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji geliştirme ihtiyacı olacağını dile getiren Olpak, yaklaşık bir ay önce kamuoyuyla paylaşılan ''Küresel rekabet için Ar-Ge ve İnovasyon'' raporumuzda ortaya konan projelerin uygulanması için, ''Bilim ve Teknoloji Komisyonu''nun öncelikli olarak, ''Teknoloji Panelleri''ne devam edeceğini ifade etti.

Olpak, üçüncü temel hedeflerinin, Sektör Kurulları Komisyonu'nun öncülüğünde, sektör kurulları ile faaliyetlerini ve çerçevesini çizecekleri ''Sektörel Büyüme Stratejilerine Katkı Sağlamak'' olacağını anlattı.

''Makine Sektör Kurulu''nun makine sektörünün 2023 ihracat hedefi doğrultusunda ''Sektörü 2023'e Taşıyacak Makineler'' ve özellikle ''Yerli Uçak ve Raylı Sistemlerin Üretimi'' konularını çalışacağını dile getiren Olpak, ayrıca, sektörün hedefleri, dönüşümü ve ihtiyacını belirlemek üzere tüm sektörel dernekleri bir araya getireceklerini kaydetti.

Olpak, benzer bir çalışmayı ''Tarım ve Gıda Sektör Kurulu''nun, Türkiye tarımının sektörel stratejisinin belirlenmesi, kırsal kalkınmanın küresel standartlara yükseltilmesi ve ülkenin var olan potansiyelinin kullanılması amacıyla Tarım ve Gıda Sektör Kurulu'nun oluşturduğu, ''Türkiye Gıda Meclisi'' ile birlikte, bu yıl ortak çalışmalar yürüteceğini belirterek, ''Tarım ve Gıda Meclisi'', ''Helal Gıda'' ve ''Türk Tohumu'' gibi önemli konu başlıklarında çalışmalar hazırlayacaklarını anlattı.

Bu yıl KOBİ'lerin gelişimi ve rekabet gücü kazanmasının, ele alacakları dördüncü temel hedefleri olacağını bildiren Olpak, yeni oluşturdukları ''Ar-Ge& Proje ve Destekler Komisyonu''nun üyelerin kurumsallaşma, proje geliştirme ve desteklere erişimi konularında çalışmalar yürüteceğini bildirdi.

15 yeni şube...

Olpak, ''Yurtiçi Teşkilatlanma Komisyonu''nun hedefinin, şubeler ve temsilciliklerle ilgili faaliyetleri yürütmek ve bu dönem MÜSİAD bayrağını, Türkiye'nin 15 yeni yerinde daha dalgalandırmak olacağını belirtti.

1993 yılından bugüne kadar düzenledikleri ''MÜSİAD Fuarı'' ve 1996 yılından beri düzenledikleri ''IBF - Uluslararası İş Forumu''nu, eş zamanlı olarak, 11-14 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştireceklerini dile getiren Olpak, bu yılki hedeflerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı fuarı, 45 bin metrekare alanda gerçekleştirip, yurt dışından 5 bin iş adamını fuara getirmek ve on binlerce iş adamıyla buluşturmak olduğunu söyledi.

''Yurtdışı Teşkilatlanma'' olarak, mevcut irtibat noktalarının yanı sıra, Amerika, Pasifik, Avrupa, Kuzey Afrika, Sahra Altı ve Orta Asya olmak üzere altı öncelikli bölgede çalışmalarını yürüteceklerini belirten Olpak, ''Bu doğrultuda, gerekli gördüğümüz takdirde, Pekin, Washington, Cidde, Brüksel ve Addis Ababa gibi noktalarda ofisler açmayı planlıyoruz'' dedi.

Olpak, ''Kurumsal İlişkiler Komisyonumuz, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademi temsilcileri başta olmak üzere, ilgili tüm paydaşlarla ilişkilerimizi daha fazla geliştirmenin yanı sıra, bu yıl Ankara'da ek bir yapılanma modelini de hayata geçirecek'' diye konuştu.

MÜSİAD'ın, ''Ekonomi Raporu''nu bir ay sonra açıklayacaklarını bildiren Olpak, uzun zamandan beri üzerinde çalıştıkları ''İstihdam raporunu'' ise yaz ortasında kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Bir gazetecinin yeni teşvik sistemine ilişkin sorusun üzerine de Olpak, ''Yeni teşvik sistemini genel anlamda olumlu buluyoruz. Bu yıl biz Ar-Ge proje ve destekler komisyonumuzu oluşturduk. Bu komisyonumuz üyelerimizin uygulamalı olarak bu desteklere ulaşmasını sağlayacak'' cevabını verdi.

MÜSİAD Yönetim Kurulu

Bu arada Nail Olpak'ın Yönetim Kurulu Başkanlığında, MÜSİAD'ın Yönetim Kurulu ve görev dağılımı şöyle oluştu:

''Dış İlişkiler, Fuar-Forum, Yurtdışı Teşkilatlandırma'dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, Bütçe ve Mali İşler, Ar-Ge& Proje Destekler, Denetim'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Reis Topçu, Bilim-Teknoloji, Sektör Kurulları, İnsan Kaynakları'ından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir,  Kurumsal İlişkiler, İletişim, Tahkim'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Arslan, Yurtiçi Teşkilatlanma, Üye İlişkileri, Üye Kabul, Gençlik Kurulu'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Kaan, Araştırmalar&Yayın, Eğitim-Kültür, Hukuk Çalışma Grubu Ve Hukuk Müşavirliği'nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kerim Altıntaş, Fuar-Forum Komisyonu Başkanı Adnan Bostan, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ergun Kont, Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı Eyüp Akbal, Yurtiçi Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı Eyüp Uğur, Kurumsal İlişkiler Komisyonu Başkanı Fuat Tosyalı, Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı Halim Aydın, Sektör Kurulları Komisyonu Başkanı Hikmet Köse, İletişim Komisyonu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Araştırmalar ve Yayın Komisyonu Başkanı Mehmet Yalçıntaş, Üye İlişkileri Komisyonu Başkanı Necmettin Öztürk, Sektör Kurulları Komisyonu Başkan Yardımcısı Pınar Topdaş, Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ümit Kiler, Ar-Ge&Proje ve Destekler Komisyonu Başkanı Zeki Kaldırım, MÜSİAD Gençlik Kurulu Başkanı Abdulsamet Temel.''

Kaynak: AA



Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,402 µs