En Sıcak Konular

Şimşek devletin envanterini çıkardı

16 Mayıs 2012 12:22 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haziran 2011 itibariyle, merkezi yönetim kapsamındaki idarelere bağlı araç, lojman sayısını 2012'de yapılacak harcamaları açıkladı.

Genel Kurulda milletvekillerinin sorları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  Haziran 2011 itibariyle, merkezi yönetim kapsamındaki idarelerde 86 bin 479 taşıt, 236 bin 811 lojman bulunduğunu kaydederek, ''2012 yılında taşıt alımlarına 1.3 milyar TL, lojman bakım ve onarımlarına ise 129 milyon lira ödenek ayrılmıştır. Bu idareler, 2012 bütçesinden toplam 6 bin 476 taşıt alacaklardır. Taşıt alımları daha çok güvenlik ve sağlık hizmetlerine yöneliktir. Lojman alımları ise güvenlik ve terör sorunlarının yaşandığı bölgelerdedir'' diye konuştu.

Bakan Şimşek, evde kullanılan elektrikten yüzde 1 enerji fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 5 elektrik tüketim vergisi ve yüzde 18 KDV alındığını ifade ederek, ''100 liralık elektrik tüketim bedeline, 25.45 lira vergi eklenmektedir. Su bedeli ve atıksu bedeli üzerinden yüzde 8, şube yolu ücreti üzerinden yüzde 18 KDV tahsil edilmekte, metreküp başına büyükşehirlerde 23 kuruş, diğer yerlerde 18 kuruş çevre temizlik vergisi alınmaktadır. Ankara için toplam fatura bedelinin yüzde 14.2'si vergidir'' diye konuştu.

En düşük vergi yüküne sahip ülke
Türkiye'de vergi yükünün çok yüksek olduğu kanaatinin rakamlarla desteklenmediğini belirten Şimşek, Türkiye'nin 2010 yılı için OECD ülkeleri arasında Meksika, Şili, ABD, Kore ve Avustralya'dan sonra en düşük vergi yüküne sahip ülke olduğunu bildirdi. Şimşek, vergi geliri OECD ülkelerinde ortalama yüzde 33 iken, Danimarka'nın yüzde 48.2 oranıyla ilk sırada, Türkiye'nin ise yüzde 26'lık vergi yükü ile 37 ülke arasında 29. sırada yer aldığını kaydetti. Şimşek, ''Yani Türkiye'de vergi yükü yüksek değil, en düşükler arasındadır'' dedi.

14 bin TL ikramiyeden 36 bin TL ikramiyeye
Mehmet Şimşek, hizmetli kadrosundan 30 yıllık hizmeti sonunda emekli olan bir memurun Aralık 2002'de 14 bin 488 TL ikramiye alırken, Ocak 2012'de yüzde 154 artışla 36 bin 884 TL ödendiğini söyledi.
Şimşek, ham petrolün varil fiyatı 2002'de 20-24 dolar iken, şimdi 126 dolara çıktığını söyledi. 2002-2011 döneminde ham petrolün varil fiyatı yüzde 349 oranında artarken, Türkiye'de akaryakıt pompa satış fiyatlarının yüzde 139 ile yüzde 208 arasında arttığını belirten Şimşek, ''Akaryakıt ürünlerinde vergi yükü artmamıştır, azaltılmıştır. 100 liralık benzinde vergi yükü 2002'de 70.7 lira iken, Mayıs 2012'de 58.7 liraya düşmüştür. Motorindeki vergi yükünün ise yüzde 59.2'den yüzde 49.1'e düşürülmüştür. Yakın zamanda vergi indirimi düşünmüyoruz. 2009 sonundan bu yana akaryakıt ürünlerinde ÖTV'de tek kuruşluk artış olmamıştır'' diye konuştu.

Yeni Taşıt Kanunu'nu Meclis'e sunacağız
Meclis Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sözlü sorularını cevaplandıran Şimşek, araç kiralama veya satın alma konularının değerlendirilip ona göre tasarrufa gidildiğini ifade etti. Şimşek, ''Biz yeni bir Taşıt Kanunu'nu gönderdik kurumlara. Kamuda taşıt kullanımını ciddi bir düzenlemeye tabi tutacak, yanlış uygulamaları engelleyecek yeni Taşıt Kanunu'nu görüşler tamamlandıktan sonra Meclis'e sunacağız'' diye konuştu.

Şimşek, mazot fiyatında bir indirime gitmenin gündemlerinde olmadığını bildirdi. Şimşek, ''Tüketimi mi önceleyeceğiz yoksa istihdamı mı, üretimi mi? Bundan iki hafta önce geniş kapsamlı yatırımlara, istihdama, üretime büyük destekler sağlayan, büyük vergiden vazgeçtiğimiz bir teşvik paketi açıklandı. Biz tercihimizi üretimden, istihdamdan yana kullanıyoruz'' dedi.

 

Kaynak: AA
 

Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,308 µs