En Sıcak Konular

Ünlü yazar hayatını kaybetti

16 Mayıs 2012 11:33 tsi
Romancı ve deneme yazarı Fuentes hayatını kaybetti.

İspanyol dilinin en önemli yazarları arasında gösterilen Meksikalı romancı ve deneme yazarı Carlos Fuentes öldü.

Meksika devriminin başarıya ulaşmamış amaçlarını irdeleyen Latin Amerikan romancılığında oynadığı belirleyici rolle tanınan, Cervantes ödülü sahibi Fuentes'in başkent Mexico'daki Angeles del Pedregal hastanesinde 83 yaşında öldüğü bildirildi.

Fuentes'in doktoru Arturo Balesteros, evinde ani bir iç kanama geçirerek bilincini kaybeden ünlü yazarın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini belirtti.

Fuentes'in ölümü sosyal paylaşım sitesi Twitter aracılığıyla tüm dünyada ve Meksika radyolarında, Meksikalı yazarlardan Elena Poniatowska ve Jorge Volpi'den, Calle 13 grubunun reggea sanatçısı Rene Perez'e kadar geniş bir kesim tarafından üzüntüyle karşılandı.

Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon da Twitter hesabında yayınladığı mesajında ''Çok sevilen ve beğenilen Meksikalı evrensel bir yazar olan Carlos Fuentesimizin ölümünden derin bir üzüntü duyuyorum'' ifadesini kullandı.

Panama'da 11 Kasım 1928'de Meksikalı bir anne babadan dünyaya gelen Fuentes'in tüm hayatı yurt dışında geçti. Uruguay'ın Montevideo, Brezilya'nın Rio de Janeiro, ABD'nin başkenti Washington, Şili'nin başkenti Santiago ve Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yetişen Fuentes'in hayatı daha sonra Meksika'nın başkenti Mexico ve yazılarının çoğunu kaleme aldığı İngiltere'nin başkenti Londra'daki evleri arasında mekik dokuyarak geçti.

''Havanın Temiz Olduğu Yer'' adlı ilk romanını 29 yaşında yazan Fuentes, 1960'lı ve 1970'li yıllarda çağdaş İspanyol edebiyatında görülen patlamanın temelini attı.

Fuentes, çağdaşları olan dünyaca ünlü Kolombiyalı Gabriel Garcia Marquez ve Perulu Mario Vargas Llosa ile birlikte Latin Amerika'nın diktatörlerce yöneltildiği bir dönemde Latin Amerikan kültürüne dünyanın her kesiminden ilgi ve okuyucu çekmeyi başardı.

Yazdığı bugün Latin edebiyatının klasikleri arasında yer alan ''Aura'' ''Terra Nostra'' (Bizim Toprak) ''The Good Conscience'' (Vicdan Rahatlığı) romanlarıyla tanınan Fuentes'in, 1910-1920 Meksika Devrimi sırasında kaybolan San Franciscolu bir gazeteci olan Ambrose Bierce'nin öyküsünü anlatan ''Yaşlı Gringo'' adlı romanı, 1989'da başrollerini Gregory Peck ile Jane Fonda'nın paylaştığı bir filme çevrildi.

ABD'nin Harvard, Princenton, Columbia ve Brown üniversitelerinde öğretim üyeliği yapan Fuentes ayrıca 1975'ten 1977'ye kadar Meksika'nın Paris Büyükelçiliği görevinde bulundu.

İspanyol dilinin en önemli edebiyat ödülü olan Cervantes ödülünü 1987 yılında, İspanya'da verilen Prince Asturia Ödülü'nü 1994'te alan Fuentes, 1997 yılında Fransa'nın Ulusal Liyakat Nişanı'na layık görüldü.

aa

Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs