En Sıcak Konular

Sarkozy'ye yargı yolu açıldı

16 Mayıs 2012 11:30 tsi
Dokunulmazlık zırhı kalktığı için, Sarkozy'nin yolsuzluk ve yasadışı dinleme suçlamaları ile yargılanması gündeme gelebilecek.

Fransa'da dün cumhurbaşkanlığı görevini Francois Hollande'a devreden Nicolas Sarkozy'nin geleceğiyle ilgili belirsizlik sürüyor.
Fransız yasalarına göre, cumhurbaşkanlığı görevini bıraktığı için Sarkozy, hakkında dava açılması halinde normal vatandaş gibi yargılanabilecek.

Sarkzoy'nin özellikle 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında ''usulsüzlük'' yaptığı yolunda son dönemde çeşitli iddialar ortaya atılmış, ancak ''dokunulmazlık zırhı'' yüzünden Sarkozy'nin sorgulanması bile gündeme gelmemişti.

Özellikle son bir yıl içinde devrik lider Muammer Kaddafi'nin ve kozmetik devi L'Oreal'in sahibinin Sarkozy'nin seçim kampanyasına usulsüz şekilde maddi destek sağladığı iddia edilirken, Sarkozy bu iddialara sert bir şekilde karşı çıkmıştı.

Sarkozy hakkında yine kendisine muhalif gazetecelerin telefonlarını dinlettiği yolunda yapılan suçlamalar ve şikayetler ''dokunulmazlık zırhı''dolayısıyla sonuçsuz kalkmıştı.

SUÇLU BULUNMUŞTU

Fransa'nın eski cumhurbaşkanlarından Jacques Chirac, görevi bırakmasının ardından, belediye başkanı olduğu dönemde çalışmadığı halde merkez sağ parti üyelerine maaş ödettiği gerekçesiyle açılan davada yargılanmış ve suçlu bulunmuştu.

SİYASİ BELİRSİZLİK

Seçim öncesi yarışı kaybetmesi halinde siyaseti bırakabileceği mesajını veren Sarkozy'nin, bundan sonra ne yapacağı konusunda yakın çevresi de dahil olmak üzere şu ana kadar kamuoyuna kesin bir açıklama yapılmadı.

Sarkozy, son bakanlar toplantısında milletvekilliğine aday olmayacağını ve merkez sağ parti içinde görev almak istemediğini belirtirken, bilgi ve tecrübelerini gerektiği zaman dava arkadaşlarıyla her zaman paylaşabileceğini söylemişti.

Fransız yasalarına göre, görevi bırakan cumhurbaşkanı Anayasa Konseyi'nin doğal üyesi oluyor.

Esas mesleği avukatlık olan 57 yaşındaki Sarkozy, 35 yıldır aktif siyaset yapıyordu. Son beş yılı cumhurbaşkanlığı koltuğunda geçiren Sarkozy, daha önceki merkez sağ iktidarında 10 yıl boyunca bakanlık görevinde bulunmuştu.



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs