En Sıcak Konular

Teröre karşı ilk insansız hava aracı

16 Mayıs 2012 08:02 tsi
Teröre karşı ilk insansız hava aracı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve yerli firmalar ilk yerli üretim insansız hava aracını yaptı.

İTÜ üretti: Arıkopter

İTÜ, insansız hava aracı üretti. Savunma sanayisiyle birlikte geliştirilen ARIKOPTER, 200 kilometrelik mesafede tarama yapabilecek ve havada sabit kalarak detaylı görüntü alabilecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve yerli firmalar ilk yerli üretim insansız hava aracını yaptı. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı ve ROTAM Proje Yürütücü Yardımcısı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Devlet Planlama Teşkilatı ile ortaklaşa 2002'den beri sürdürülen Tür- kiye'nin ilk sivil helikopteri 'ARIKOPTER' projesinden bu yana rotorlu sistemler konusunda çalıştıklarını kaydetti. İnsansız hava aracı projesine 4 yıl önce İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin'in yönlendirmesiyle başladıklarını aktaran Aslan, "Birinci prototipi 2 yıl test ettik. Daha iyisini yapmak üzere ilgili sanayi kuruluşları ile birlikte harekete geçtik. İkinci prototipi bazı malzemeleri genç temin edebilmemezden dolayı 9 ayda bitirebilirdik" dedi. Uzaktan kumanda ve oto-pilotla çalışabilecek , 2 saat havada kalabilecek helikopterin 200 kilometre mesafe kat edebileceğini söyleyen Aslan, şöyle konuştu: "Özellikle sınır güvenliği, mayın taraması, keşif gözetleme gibi görevler için oldukça uygun. En önemli özelliği havada sabit kalabilmesi. Diğer insansız hava araçları kalkmak ve inmek için özel bir piste ihtiyaç duyuyor. Helikopterin böyle bir zorunluluğu yok. Bu çok büyük bir esneklik. Coğrafyanın yeterince bilinmesi halinde sisli ve bulutlu havalar sorun değil. Gece görüş kamerası kullanırsanız gece görmeniz mümkün. Basın ve polis tarafından da kullanılabilir. Toplam kalkış kütlesi 90 taşıma kapasitesi 25 kilo, uzunluğu 4 yüksekliği 1 metre. Deniz seviyesinde uçuş tavanı 3 bin metre. Kapsamlı bir gece gündüz termal kamerayı alabiliyor. Bunun daha yeteneklisini, daha fazla yük taşıyanını, daha uzun uçanını, daha yüksekte uçanını da tasarlayabiliriz, yapabiliriz.

'TÜRKİYE MOTOR ÜRETECEK'

Projeyi, test uçuşlarının ardından ilgililere teslim edeceklerini ifade eden Aslan, "Bir sonraki daha da iyi olacak. Dünyada, bu alanda üretim yapan çok sayıda ülke yok. Şu an motor yapamıyoruz ama Türkiye'de motor tasarım ve üretim projeleri de başladı. 5 yıla kadar Türkiye kendi turbo jet motorunu üretecek. İTÜ'de bu projenin partneri" diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin de 4 yıldır ürün odaklı Ar-Ge faaliyetleri yürüttüklerini belirterek, "Yakında havalanacak olan insansız helikopterimiz bu projelerimizden bir tanesi" dedi.

aa




Bu haber 1,266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,867 µs