En Sıcak Konular

Yunan seçmen, 1 ay sonra yeniden sandığa gidecek

15 Mayıs 2012 19:42 tsi
Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan seçimlerin ardından ilk üç partinin çabaları ile Cumhurbaşkanı Krolos Papulyas'ın koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik art arda yaptığı zirvelerden çözüm yerine yeniden seçim kararı çıktı.



Yunanistan'da ilk üç sırayı paylaşan Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras, Radikal Sol Koalisyon (SIRİZA) lideri Aleksis Tsipras ve PASOK lideri Evanglelos Venizelos'un 7 Mayıs'ta başlayan üçer günlük koalisyon hükümeti kurma çabalarından bir sonuç çıkmamıştı. Daha sonra devreye giren Cumhurbaşkanı Papulyas, parti liderlerini 3 zirvede bir araya getirerek uzlaştırmaya çalıştı. Bugün yapılan üçüncü liderler zirvesi son çaba olarak gösteriliyordu. Liderler arasındaki derin görüş ayrılığı sebebiyle ülkenin hükümetsiz kalmasının sakıncalarına dikkat çeken Papulyas, teknotratlardan hükümeti kurulması önerisinde de bulundu. Ancak Radikal Sol Koalisyon ve Bağımsız Yunanlılar, AB ve IMF programını uygulayacağı gerekçesiyle böyle bir hükümete karşı olduklarını söyledi. YDP ve PASOK ise seçimlerde halkın kendilerini cezalandırdığını ifade ederek geniş tabanlı bir hükümete özellikle seçimlerden ikinci çıkan SIRİZA'nın destek vermesinde ısrar etti. SIRİZA, ne koalisyon ne de teknokratlar hükümeti kurulmasına destek vermeyince yeniden seçimlere gidilmesine karar verildi.

Bugünkü toplantıda liderler arasında birbirini suçlayan sert diyalogların yaşandığı bildirildi. Venizelos, koalisyon hükümetine yanaşmayan Tsipras'ı suçlarken, Samaras'ın ise hem Tsipras hem de partisinden oy çalan Kammenos'a çıkıştığı öğrenildi.

YARIN NÖBETÇİ HÜKÜMET KURULUYOR

Cumhurbaşkanı Papulyas'ın yarın saat 13:00'te bütün parti liderlerini toplantıya çağırdığı açıklandı. Burada yapılacak görüşmede ülkeyi seçimlere götürecek 'nöbetçi' hükümet belirlenecek. Partilerin uzlaştığı bir başbakan belirlenemezse, 3 yüksek yargı başkanından biri bu göreve getirilecek.

Anayasa gereği ülke, 17 Mayıs'ta yemin edecek meclisin ardından 18 ya da 19 Mayıs'ta dağılacak. Bir ay içerisinde ise seçimlerin yapılması gerekiyor. Bu da 10 ya da büyük ihtimalle 17 Haziran'da ülkenin seçimlere gitmesi anlamına geliyor. Seçim tarihinin yarın yapılacak liderler zirvesinde netleşebileceği ifade ediliyor.

TDP lideri Samaras, Yunanistan'ı Euro dışında görmek isteyen partileri (SIRİZA ve Bağımsız Yunanlar'ı ima ederek) suçladı. Samaras, bir sonraki seçimlerde halkı, parti kimlikleri ile değil Euro'da kalıp kalmama ve memorandumun tekrar müzakere edilip edilmemesi kriterine göre oy kullanmaya davet etti.

Ülkenin çok daha kötü şartlarda tekrar seçimlere gittiğini söyleyen Venizelos ise bazılarının dar parti çıkarlarını ulusal çıkarların üzerine koyduğunu söyledi. Koalisyon hükümeti kurulması için çaba gösteren Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis de ülkenin küçük parti hesapları yüzünden yeniden seçimlere gitmek zorunda bırakıldığını söyledi. Kuvelis, "Bazı güçler, daha baştan yeniden seçimlere gitmemizi istiyordu." ifadelerini kullandı.

Yunanistan'da geçen hafta sonu yapılan iki anket, ikinci parti durumundaki Radikal Sol Koalisyon'un (SIRİZA) önümüzdeki seçimlerden yüzde 20,5 ve 25'lik oy oranlarıyla birinci çıkabileceğini gösterdi.Yapılacak seçimlerde bu defa da hiçbir partinin tek başına iktidar çoğunluğuna yetecek oy oranına ulaşması beklenmiyor. Partiler yine koalisyon hükümeti kurmak için çaba gösterecek.

(CİHAN)



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,840 µs