En Sıcak Konular

İlaç kalıntısına karşı iyi tarım uygulamaları

15 Mayıs 2012 17:43 tsi
İlaç kalıntıları nedeniyle çöpe giden tarım ürünlerini azaltmak için Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, iyi tarım uygulamalarına önem veriyor.

1-2 Haziran tarihlerinde 35 firmanın katılımıyla Alanya'nın Toslak köyünde, 'İyi tarım şenliği' düzenlenerek çiftçi bu konularda bilgilendirilecek.

Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Umut Olgun, Toslak, Yeniköy ve Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen, Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kolcuoğlu ve MSK Fuarcılık Genel Müdürü Buket Tekinsoy, şenliğe katılacak olan firma temsilcileri ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda toplantı düzenledi.

Son dönemde bazı sebze ve meyve türlerinin çöpe gitmesi ve ilaç kalıntısı bulunması sorununun yaşanmasının ardından iyi tarım uygulamalarının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Olgun, Alanya'da fuar ve şenlik anlamında eksikliği Kooperatif öncülüğünde giderilmeye başlandığını kaydetti.

Çiftçilerin 'ben ne üretirsem üreteyim satarım.' mantığından çıkıp öncelikle piyasanın ihtiyacı olan ürünlere yönelmesini istediklerini ifade eden Olgun, "Kooperatifimiz bu konuda çok önemli bir adım attı. Bu şenliklerin bölge çiftçisinin bilincinin artması, hem de kooperatifin önünün açılması adına güzel bir organizasyon olacağını düşünüyorum. Bu şenliklerde bölge çiftçisinin bilincinin artacağını düşünüyorum." dedi.

ÜRÜNLERE TABAN FİYAT KONULSUN

Toslak, Yeniköy ve Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen de, piyasa dengesini toptancı hallerinin belirlediğine dikkat çekti. Pazarın istediği ürünleri üretmenin yolunun da iyi tarım uygulamalarından geçtiğini ifade eden Özen, "Tüketici sertifikası ve kalıntısız ürün istiyor. 3 bin market zinciri olan büyük bir marketle başladık. Biz daha fazla ürün istiyoruz. Piyasa dengesini toptancı halleri belirliyor. Bugün salatalık 6 kuruş seviyesine indiyse tek sebebi hallerdir. Ürünlere taban fiyat konulması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Şenlik kapsamında, tarım kütüphanesi açılışı, ihracata yönelik en iyi domates yarışması ve Toslak'ta seracılığın geliştirilmesi konulu panel ile üreticilerin iyi tarım uygulamalarında kendilerini geliştirmelerine yönelik etkinlikler yapılacak.

Toplantıda konuşan Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kolcuoğlu, tüketicilerin beklentileri doğrultusunda geliştirilen sebze grubu tohum çeşitlerinin Alanya İyi Tarım Şenliği ve Tarım Girdileri Sergisi kapsamında yer alacağını ifade etti.

(CİHAN)

Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs