En Sıcak Konular

CHP'li Sarı'dan TBMM'nde ekonomik brifing

15 Mayıs 2012 17:19 tsi
CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, CHP TBMM Grubu'nun basına kapalı bölümünde, ekonomideki gelişmelere ilişkin sunum yaptı.

Gazetecilere dağıtılan sunumda Sarı, 2010 ve 2011'deki yüksek büyümelerden sonra, bu yıldan başlamak üzere gelecek 3 yılda Türkiye ekonomisinin büyüme hızında, ciddi bir yavaşlama beklendiğini savundu.

Başta IMF olmak üzere, uluslararası kuruluşların gelecek 3 yıl Türkiye ekonomisinin büyüme ortalamasını yüzde 3 civarında olacağını tahmin ettiğini ifade eden Sarı, ''En iyimser tahmini yapan Hükümet bile, önümüzdeki 3 yılda Türkiye ekonomisinin büyüme ortalamasının yüzde 4,7 oranında olacağını düşünmektedir. Bu durum, geçmiş 2 yıl performansını düşündüğümüzde Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yarı yarıya düşmesi anlamına gelmektedir'' dedi.

Sarı, gelecek döneme ilişkin bu büyüme performansının işsizliği artıracağını, gelecek 3 yılda işsizliğin çift haneli rakamların üzerinde olacağını öne sürdü.

Türkiye ekonomisinin, büyümek için vermek zorunda kaldığı cari işlemler açığının her geçen gün arttığını ifade eden Sarı, bu miktarsal genişlemeye ek olarak cari işlemler açığı finansmanın kalitesinin de bozulduğunu söyledi.

Sarı, cari işlemler açığının ulaştığı seviye ve bunun finanse ediliş biçiminin, ekonominin en önemli kırılganlıklarından birini oluşturduğunu ifade ederek, şu görüşleri sundu:

 ''Büyüme oranlarının düştüğü ve işsizlik oranlarının arttığı bir konjonktürde, cari işlemler açığı da yeterince gerilemeyecektir. Bu, ekonominin dış kırılganlığının önümüzdeki dönemde de devam edeceği anlamına gelmektedir.

Yeterince yüksek ve istikrarlı büyümeyen, işsizliği azaltamayan, cari işlemler açığı ve dış borç yaratan bu büyüme modeli elinde, Türkiye ekonomisi önümüzdeki dönem, büyüme oranlarının düşeceği, işsizlik oranlarının giderek artacağı, cari açığın yüksek kalmaya devam edeceği ve enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceği bir konjonktürle karşı karşıya bulunmaktadır.''

Kaynak: AA



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs