En Sıcak Konular

Murdoch'ın 'manevi kızı' Brooks, hapis cezası alabilir

15 Mayıs 2012 17:18 tsi
Dünya medya devi Rupert Murdoch'ın 'manevi kızı' Rebekah Brooks, devam eden telekulak soruşturmasına ilişkin "polisten belge saklamak ve kaçırmak" suçlarından dolayı yargılanacak.



"Metropolitan Polis Servisi yetkililerinden materyal saklamak ve yöneticiliğini yaptığı News International (NI) şirketinin arşivinden belge kaçırmak" ile suçlanan Brooks'un, hapis cezası da alabileceği belirtiliyor. Verilecek cezanın bugün belli olması bekleniyor.

Kraliyet Savcılık Servisi (CPS) kamu davaları başsavcısı Alison Levitt bugün yaptığı basın açıklamasında, Brooks'a cezai müeyyidelerin uygulanabilmesi için yeterli sayıda delil ve kanıtın bulunduğunu belirtti.

Rebekah Brooks'a yardım ve yataklık yapan eşi Charles Brooks, asistanı Cheryl Carter, NI'nin güvenlik müdürü Mark Hanna, özel şoförü Paul Edwards ve koruması Daryl Jorsling'in de yargılanacağı kaydedildi.

Rebekah Brooks ve yarış atı eğiticisi olan eşi Charlie Brooks, kararın ardından yaptıkları yazılı açıklamada, "Bu zayıf ve adil olmayan kararı üzülerek karşılıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Bugün verilen karar, yaklaşık 1,5 yıldır devam eden ve onlarca kişinin gözaltına alındığı telekulak soruşturmasındaki ilk karar oldu. Ünlü İngiliz gazeteci Jonathan Fryer Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Rebekah Brooks'un hapse atılma ihtimalinin güçlü olduğunu belirtti. Fryer, telekulak soruşturmasının Başbakan David Cameron'ı da etkileyebileceğini de sözlerine ekledi.

Murdoch'ın, Tony Blair döneminden (1997) bu yana, başbakanlarla iletişim kurmak ve siyasetçiler üzerinde lobi faaliyeti yapmak için her zaman, 'manevi kızım' dediği Brooks'tan faydalandığı ortaya çıkmıştı.

Murdoch'ın İngiltere'deki gazetelerinin çatı kuruluşu News International'da (NI) üst düzey yöneticilik yapan Brooks, telekulak skandalının ardından bu görevinden istifa etmek durumunda kalmıştı.

Ülkenin en genç (32 yaşında) gazete editörü unvanını elinde tutan Brooks, 2000-2003 yılları arasında telekulak skandalı sonrası Murdoch'ın yayın hayatına son verdiği 168 yıllık News of the World (NoW) gazetesinin editörlüğü; 2003-2009 arasında The Sun editörlüğü ve 2009'dan istifa ettiği geçen yıla kadar da NI'nin CEO'luğunu yapıyordu.

Brooks, telekulak skandalında Rupert ve oğlu James Murdoch'tan sonra ismi en çok gündeme gelen kişi oldu. Murdoch'ların meclis komisyonu önünde verdikleri tarihi ifadelerinin arkasından Brooks da ifade vermişti. Murdoch'un en güvendiği isimlerin başında gelen Rebekah Brooks önce tutuklanmış, daha sonra önümüzdeki ekim ayına kadar kefaletle serbest bırakılmıştı.

Başbakan David Cameron'un, yakın arkadaşı ve aynı zamanda komşusu da olan Brooks ile özellikle başbakanlık görevine geldikten sonra birçok kez görüştüğü kaydediliyor. Görüşmelerin daha çok dijital uydu kanalı BSkyB'nin ihalesiyle ilgili olduğu iddia ediliyor. Başbakan, ilk başlarda bu görüşmeleri yalanlıyordu. Muhalefet İşçi Partisi'nin meclisteki köşeye sıkıştıran soruları karşısında Murdoch'un yöneticileriyle görüşme yaptığını kabul etti; ancak bu görüşmelerde uygun olmayan hiçbir şey konuşmadıklarını savunmuştu.

NoW'un kapatılmadan önceki aktüel haber editörlerinden Paul McMullan, Rebekah Brooks için, "Brooks 2007 yılından sonra (mevcut başbakan) David Cameron'ın başbakan olması için gerekli şartların hazırlanmasını istedi." şeklinde iddiada bulunmuştu.

Murdoch'ın İngiltere'deki gazetelerinde patlak veren telekulak skandalının kırılma noktası NoW'un, 10 yıl önce öldürülen 13 yaşındaki Milly Dowler'ın kaybolduktan sonra ailesi tarafından cep telefonuna bırakılan sesli mesajları dinlediği ve daha fazla mesaj gelmesi için bazılarını sildiğinin ortaya çıkması sonucu oldu. Bu olayın yaşandığı (2002) dönemde gazetenin editörlüğünü Rebekah Brooks yapıyordu.

(CİHAN)

Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,848 µs