En Sıcak Konular

O yüze 'hangi yüz'le bakacaksınız?

15 Mayıs 2012 16:17 tsi
O yüze 'hangi yüz'le bakacaksınız? İran'ın yeni projesi, İslam dünyasını ayağa kaldırabilir!

Dün Anadolu Ajansı, başrolünde İran'ın olduğu, İslam dünyasını ilgilendiren önemli bir haber geçti.:

"İranlı ünlü yönetmen Mecid Mecidi'nin, çekimleri devam eden filminde Hz. Peygamber'i tasvir ettiği iddiaları, el-Ezher Üniversitesi ulemasının (hocalarının) tepkisine neden oldu.

El-Ezher Üniversitesi'nin araştırma birimi İslami Araştırmalar Konseyi üyesi Hamid Ebu Talip AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu türden talihsiz eserler İslam dininin sınırlarını zorlamaktadır. İranlı yetkililerden bu tür filmlere izin vermemesini istiyorum. Bu filmin Mısır'da gösterime sokulmasını doğru bulmuyorum. Hz. Peygamber'in herhangi bir filmde, herhangi bir kişi tarafından tasvir edilmesi, aslına uygun olamaz. Bu türden bir girişim insanları yanlış yönlendirecektir" dedi.

Öte yandan filmle ilgili eleştirilere yönetmen Mecid Mecidi, "Hz. Peygambere saygısızlık etmek istemedim. Amacım, özellikle Hz. Peygamber ve Kuran'ı kötü gösteren film ve karikatürler sonrasında, Batı kamuoyunda Hz. Peygamberle ilgili algının düzeltilmesine katkıda bulunmak" şeklinde cevap verdi.

Hz. Muhammed'in çocukluğundan peygamberliğine kadar olan dönemi konu edinen filmin senaryosu, Arap dünyası ve İran;dan din alimlerinin yanı sıra araştırmacıların da katılımı ile üç yılda tamamlandı. Büyük bir bütçe ile çekimleri süren filmin setinin nerede olduğu gizli tutuluyor.

El-Ezher Şeyhi Ahmet Tayyib de İranlı yetkililere, "El Ezher Üniversitesi alimleri ve Ehli Sünnet'e göre Hz. Peygamber'in tasviri haramdır. Bu nedenle belirtilen filmin gösterimi konusunu gözden geçirmelisiniz" çağrısında bulunmuştu. "

Şimdilik bu iddialara İranlı yönetmenden herhangi bir açıklama gelmedi. Belki de Mecidi, suret konusunda iddia edildiği kadar ileri gitmeyebilir.

Peki ya giderse... Yönetmen Mecidi, Hz. Peygamber'i suretiyle birlikte tasvir etmeye kalkışırsa?

İran rejiminin destekliği bu proje, hafife alınacak gibi değil. Bir kere filmin yapımında, İran'ın pek hoşlanmadığı Hollywood'dan önemli isimler yer alıyor. Bu başlı başına şaşırtıcı bir durum. Keza, Hollywood, İran'ın dünya üzerindeki negatif imajının bir numaralı sorumlusudur.

Peki Hollywood'dan hangi isimler yer alıyor? Film ve ses editörü, Oscar ödüllü Walter Scott Murch (Apocalypse Now, English Patient). Sinematografi gene bir başka Oscar ödüllü isme, Vittorio Storaro'ya emanet ( Apocalypse Now, The Last Emperor, Exorcist: Beginning) Set dekorasyonundan sorumlu isim ise Aleksandar Denic (Underground).

Al Monitor adlı haber sitesine göre İranlı yönetmen, Mekke ve Medine'de çekim yapmak istemiş, ancak Suudi yönetimi izin vermemiş. O da Kerman ve Nur adlı şehirlerde çekimi tamamlamış.

Bunun dışında Hz. Peygamber'i kimin temsil edeceği önemli bir soru.  Resmi olmayan kaynaklarda bu rol için Mehdi Pakdel'in ismi geçiyor. Filmin yapımcısı da Muhammed Mehdi Heydaryan.

Gelelim yukarıda sorduğumuz soruya. Mecidi'nin filminde herhangi bir tasvirde bulunması, siyasi ve metafiziksel açıdan ne anlama gelir?

Daha da açacak olursak...

İran'lı yönetmenin İslam dünyasının tepkisini çekebilecek hamlesi, saklı 12. İmam ile bağlantılı olabilir mi?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 4,679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,042 µs