En Sıcak Konular

Afganistan’ın Afyon çılgınlığı!

15 Mayıs 2012 15:44 tsi
Afganistan’daki afyon üretimi görülmemiş kadar büyük boyutlar aldı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve suçla Mücadele diresi başkanı Yuriy Fedotov, Afganistan yönetiminin afyon üretimiyle savaşmak için eylemlerinin dünya toplumuyla koordinasyonunu arttırması gerektiğini belirtti.Birleşmiş Milltler Uyuşturucu ve suçla mücadele dairesinin verilerine göre,Afganistan’da afyon tarlaları olmayan eyaletlerin sayısı 18-den 15-e indi. Eksperlerin kanısına göre, uluslararası asker kontenjanının Afganistan’dan çekilmesinden sonra uyuşturucu trafiği daha büyük boyutlar alabileceği için, daha şimdiden uyuşturucu trafiğine karşı eylemlere başlamak lazım.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve suçla mücadele dairesine göre, Afganistan’ın Güney bölgeleri dünya çapında en büyük afyon üreticileridir. Taliplerin güçlü mevzilere sahip oldukları Batı ve Doğu eyaletlerinde de uyuşturucu üretimi arttı.20ll-de l30 hektarlık sahadı hemen hemen 6000 ton afyon üretildi. Bu, 2010 yılındakine oranla yüzde 6l oranında çoktur.Afganistan makamları, uyuşturucu üretiminin azalmasını sağlayacak halde olmadığından, dünya toplumuyla işbirliğini yoğumlaştırması gerekir. Ayrıca rüşvecilikle savaşın şiddetlendirilmesine ve sınırdaki daha sıkı denetimin uygulanmasına ihtilac var.

Uluslararası asker kontenjanının Afganistan’dan çekileceği zaman yaklaştığından durum kritik bir nitelik aldı. Afganistan, Birleşik Amerika ve NATO birliklerinin askeri operasyonu uyguladıkları zaman içinde dünyadaki başlıca uyuşturucu üreticisi oldu.Ülkede istikrar yok,bazı bölgelerinde savaş eylemleri yapıldığından köylüler tarımla pratik olarak uğraşmıyor. Afyon üretimi kendileri için daha efektif bir uğraştır.. Bir de haşhaş Afganistan’ın büyük kısmının verimsiz topraklarında iyi yetişen tek bir bitkidir. Bu arada Dış piyasada uyuşturucu fiyatları devamlı olarak artıyor.

Uyuşturucu poltikası Merkezi eski başkanı Aleksandr Mihaylov, taliplerin köylüleri haşhaş üretimiyle uğraşmaya zorladıklarını kaydederek şöyle konuştu:

“Asıl sorun, Avrupa’daki uyuşturucu tüketiminin boyutları değil, Afganistan köylülerinin ekmek parası kazanmak gereğidir. Afganistan’ın tarım sektörü dahil ekonomisi Amerikalılar tarafından yokedildi. Ülkenin sosyal altyapısı savaş zamanında demonte edildi. Bu yüzde ilkel şartlarda haşhaş üretimi para kazanmakla hayatta kalmanın tek bir yoludur.”

Eksperlerin kaydettikleri gibi, Afganistan’da savaş eylemlerine son verilerek kalıcı güçlü iktidarın kurulması sonucunda ülkede uyuşturucu üretimini azaltmak imkanları açılacak. Şimdilik Afganistan’a komşu ülkeler, başlı başına uyuşturucu trafiğine karşı koymak çabalarında bulunuyor.Rusya’da her yıl on binlerce kişi uyuşturucudan ölüyor. Birleşmiş Milletler, Afganistan’daki uyuşturucu üretimini uluslararası güvenliği tehdit eden bir tehlike tanımak cağırısında bulunuyor.Afganistan’daki uluslararası güvenlik güçlerini haşhaş ekinlerini yoketmeyi zorunlu kılmak da öneriliyor. Moskova, Afganistan’da köylülere hayatını kazanmak imkanlarını vermek için ekonomiyi kalkındırma programını uygulamak gerektiğini belirtiyor. 

Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,305 µs