En Sıcak Konular

Cemil Çiçek'ten KCK'lıya kıyak!

15 Mayıs 2012 12:47 tsi
Meclis Başkanı, cezası kesinleştiği için vekilliği düşmesi gereken KCK'lı sanığı, yasayı delme pahasına koruması altına aldı..

Tutuklu Milletvekilleri konusunda AK Parti MYK'dan dün akşam, bu konuda hiçbirşey yapılmaması yönünde oy birliğiyle karar çıktı.

Ancak TBMM Başkanı Çiçek'le AK Parti'nin zirvesi bu konuda ayrı düştü. Çiçek, tutuklu vekil Kemal Aktaş'la ilgili kesinleşen yargı kararının Genel Kurul'a sevkini dudurdu.

BDP’nin oluşturduğu bağımsız bloktan Van Milletvekili Seçilen Kemal Aktaş’la ilgili mahkumiyet kararı kesinleşti. Vekil seçildiğinde cezaevinde bulunan Aktaş, tutuklu olduğu için TBMM’ye gelemeyen milletvekillerindendi. Aktaş hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nden çıkan 2 yıl 1 ay hapis cezasını Yargıtay onayladı.

Böylece cezası kesinleşen Aktaş’ın milletvekilliğinin düşürülmesi gerekiyor. Ancak TBMM Başkanı Cemil Çiçek, KCK hükümlüsü Aktaş’ı korumaya aldı ve süreci Anayasa’yı açıkça ihlal ederek tıkadı.

Şuan başka bir suçtan da tutuklu bulunan Aktaş’ın, aldığı mahkumiyet cezasının infaz edilebilmesi için milletvekilliğinin düşürülmesi gerekiyor. Bu çerçevede Diyarbakır 5. Ağır Ceza mahkeesi kesinleşen kararı TBMM Başkanlığı’na gönderdi.

Milletvekilliğinin düşmesi için kararın Genel Kurul’a bildirilmesi gerekiyor. Ancak Cemil Çiçek’in müdahale ederek, kararı TBMM Genel Kurulu’na göndertmediği öğrenildi.

Anayasa’nın 84/2’inci maddesi, “Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurul’a ildirilmesiyle olur” hükmünü içeriyor.

TBMM İçtüzüğünün Anayasa’daki bu maddeye paralel 136. Maddesinde “TBMM üyeliğine seçilmeye engel bir suçtan dolayı kesin hüküm giyen veya kısıtlanan milletvekili hakkında kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurulun bilgisine sunulmasıyla üyelik sıfatı sona erer” hükmü yeralıyor.

Cemil Çiçek hem Anayasa’nın 84/2’inci maddesi hem içtüzüğün 136. Maddesini blok ederek, Anayasa’ya aykırı davranırken ortaya yeni bir durum daha çıktı.

Anayasa’nın 138’inci maddesi “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır, bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” şeklinde açık hükmünü içeriyor ve bu konuda TBMM Başkanı Çiçek’e taktir hakkı bırakmıyor.

Çiçek’in Anayasa’nın bu maddesini de açıkça ihlal ettiği belirtiliyor.

CEMİL ÇİÇEK’İN 28 ŞUBAT’I

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kesinleşmiş mahkumiyet kararını gönderdiği TBMM Başkanlığı’ndan Cemil Çiçek’in talimatıyla 28 Şubat 2012’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir yazı gönderildi.

Yazıda aynen şöyle denildi:

“İlgili yazınıza konu Kemal Aktaş, 12/06/2011 tarihinde yapılan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Van seçim çevresinden bağımsız milletvekili seçilmiştir. Anılan Milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına dair Türkiye Büyük Millet Meclisinde herhangi bir işlem yapılmamıştır. Bilgilerinize arz ederim”

Yazıda, anayasanın açık hükümlerine rağmen, cezası kesinleşen milletvekiliyle ilgili mahkeme kararının Genel Kurul’a neden sevkedilmediği açıklanmazken, bu ifadeler hukukçular tarafından hukuku blok olarak yorumlandı.

Mahkemenin kesinleşmiş kararını görmezden gelerek, açık anayasa ve içtüzük hükümlerini ihlal eden Cemil Çiçek’in KCK’lı Aktaş’ı neden korumaya aldığı merak konusu oldu.



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,193 µs