En Sıcak Konular

İşte Şahinkaya dosyası

15 Mayıs 2012 12:34 tsi
12 Eylül davasında mahkeme, Tahsin Şahinkaya hakkında Meclis’e verilen yolsuzluk dosyasını istedi. TBMM’deki dosyada Şahinkaya, F-16 uçak alımında rüşvet, 54 milyarlık 170 ihalede çıkar sağlamak ve Hava Kuvvetleri tesislerini ortağı olduğu fir

12 Eylül davasında mahkemenin, Tahsin Şahinkaya hakkında Meclis’e verilen yolsuzluk dosyasını istemesinin ardından, TBMM’de hazırlık başladı. 1986 tarihli dosyada Şahinkaya, F-16 uçak alımında rüşvet, 54 milyarlık 170 ihalede çıkar sağlamak ve Hava Kuvvetleri tesislerini ortağı olduğu firmaya döşetmekle suçlanıyor.

GAZETEPORT'da yer alan haber ; 12 Eylül davasının son duruşmasında, müdahil avukatlarının talebi üzerine mahkeme Evren ve Şahinkaya’nın mal varlıklarının araştırılmasına karar verdi. Bu amaçla 1986 yılında Meclis’te tartışılan Şahinkaya hakkındaki yolsuzluk önergesi ve eklerinin TBMM’den istenmesi benimsendi.

Şahinkaya hakkındaki iddialar, Meclis araştırma önergesiyle 1986 yılı Kasım ayında SHP Adana milletvekili Cüneyt Canver tarafından TBMM gündemine getirildi. Önergede, F-16 uçak seçimindeki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları, Şahinkaya’nın yurt dışında sırdaş hesapları olduğu, kendisi eşi ve çocuklarının seramik fabrikaları ile Bağfaş şirketlerinde ortak oldukları, Hava Kuvvetleri bina ve sosyal tesislerinin ortak olduğu firmanın seramikleri ile döşendiği ve 170 ihaledeki yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları bulunuyor.

170 İHALE VE BODRUM’DAKİ YAT
Önerge 25 Kasım 1986 günü TBMM’de ele alınırken yeni iddialar da ortaya atıldı. Tutanaklarda, dönemin Milli Savunma Bakanı ANAP’lı Zeki Yavuztürk’ün açıklamaları da yer alıyor. Yavuztürk, 1979-83 tarihleri arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapan Şahinkaya döneminde, 54.3 milyar liralık 170 ihale yapıldığını, bu ihalelerden 7.7 milyar tutarındaki 14’ünü aynı firmanın kazandığını bildirdi.

TBMM tarafından mahkemeye gönderilecek dosyada önerge sahibi milletvekili Cüneyt Canver’in iddiaları bulunuyor. Canver, Şahinkaya’nın Bodrum’da yat inşa ettirdiğini ve bu yatı daha sonra bir otel sahibine sattığını açıklıyor. Canver’in iddiaları arasında, Şahinkaya’nın Ankara Emek mahallesi, İstanbul Fenerbahçe ve Erdek’deki iki dairesi ile, Audi 80 marka bir araç ve Eskişehir’deki iki arsasını, mal bildiriminde göstermediği de yer alıyor.

Tutanaklarda, ‘’Şahinkaya’nın Bakırköy’de askeri havalimanı uçuş güvenliği bölgesinde yer alan arsası için inşaat izni verilmemiş, ancak daha sonra bu karar baskıyla değiştirilmiştir. Eşine ait 1 milyon 240 bin lira değerinde Bagfaş hissesi, oğlu ve kızının seramik fabrikasında hisseleri vardır. F-16 üreticisi General Dynamıcs firmasının yardım taahhüt ettiği firmalar arasında Bagfaş da bulunmaktadır ‘’ deniliyor.

Şahinkaya rüşvet iddiaları ile ilgili olarak, “Benim Hava Kuvvetleri Komutanlığım sırasında alınan hiçbir karar şahsi değildir. Öyle bir entrikalar dönüyor ki... Şerefsizliktir, haysiyetsizliktir. Ben uçak sanayii kurulmasına emeği geçmiş bir insanım. İnsan evladına ihanet eder mi, nankörlük eder mi?” demişti.



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,186 µs