En Sıcak Konular

Çiçek, Popovski'yi kabul etti

15 Mayıs 2012 11:05 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin amacının, Balkanlar'da barış, huzur, istikrar ve ekonomik refahın artırılması olduğunu bildirdi.

Çiçek, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Popovski'yi kabul etti.

Bu perşembe günü Makedonya'ya ziyarette bulunacağına işaret eden Çiçek, ilk kez bu bölgeye 1990'da gittiğini anlattı. Çiçek, Üsküp başta olmak üzere, bir çok yeri dolaştığını ifade ederek, ''Çok güzel bir ülkeniz var'' dedi.

Çiçek, ziyaret öncesi Popovski ile görüşmesinin güzel bir tesadüf olduğunu belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin, Balkanlar'da barış ve istikrar olmasını arzuladığını dile getiren Çiçek, bu coğrafyanın, geçmişte en istikrarsız coğrafyalardan biri olduğunu kaydetti. Çiçek, ilişkilerin gelişmesi, kalıcı ilişkilerin kurulmasının, herkesin yararına olacağını ifade etti.

Çiçek, Türkiye'nin Balkan ülkeleriyle ilişkilerinde Makedonya'nın özel bir yeri ve önemi olduğuna işaret ederek, her alanda iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi.

Makedonya'nın uluslararası toplumda hak ettiği yeri alması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini kaydeden Çiçek, Makedonya'nın NATO üyeliğini desteklediklerini vurguladı. Çiçek, Makedonya'nın NATO'ya katılmasının, Türkiye'yi de sevindireceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''O coğrafyada olup, şimdi Türk vatandaşı olan pek çok vatandaşımız var. Bunlar ilişkilerimiz açısından çok önemli bir imkan. Bunlar insani, siyasi ilişkiler açısından hem de Makedonya'nın kalkınabilmesi bakımından, ekonomik destek, ekonomik programlar, yatırımlar açısından da önemlidir diye düşünüyoruz. Hükümetler arası dostane ilişkilerin, parlamentolar arasında da sürdürülmesi, ilişkilerimize bir başka boyut kazandıracaktır. O açıdan bu ziyareti önemsiyorum. İki ülke parlamenterlerin, gerek kendi alanlarında gerek uluslararası toplantılarda birbirine destek vermesi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunması, iki ülkenin yararında olacaktır.''

-''Bursa'ya gider gibi gideceğim''-

Çiçek, ilişkiler üzerine, çok yönlü olarak sağlam bir gelecek inşa edilmesi gerektiğini dile getirdi. Çiçek, iki ülke arasında siyasi sorun yaşanmadığında, ekonomik gelişmelerin de daha hızlı olduğunu belirterek, Türkiye'nin Makedonya ile bir sıkıntısının bulunmadığını kaydetti.

Cemil Çiçek, Türkiye'nin hedefi, amacının, Balkanlar'da barış, huzur, istikrar ve ekonomik refahın artırılması olduğunu bildirerek, Makedonya'ya bu yönde çok yönlü destek vermeye devam edeceğini belirtti.

İki ülke arasında ortak tarihi, kültür mirasının bulunduğuna işaret eden Çiçek, bunların ilişkilerin en canlı şahitleri olduğunu anlattı.

Çiçek, 1990'da dönemin Yugoslavya'sına gittiğinde bu bölgeyi ziyaret etmeyi tercih ettiğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Üsküp, Kalkandelen, Ohri, Manastır hepsini dolaştım. Kendimi hiç yabancı hissetmedim, adeta Bursa'da, Edirne'de dolaşıyormuş gibi hissettim. Aramızda kalbi bir yakınlık var. Bu değerlerin korunması, insanlık mirası olarak önemli. Bu noktada elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Parlamentomuzda da çok sayıda Balkan kökenli milletvekilimiz var. Türkiye'nin uluslararası bir çok kuruluşa adaylığı söz konusu. Bu konuda Makedonya'nın desteği anlamlı ve önemli olacak. Sizi fırsat buldukça Türkiye'ye bekliyoruz; ilişkileri çok da resmi havada götürmek iyi bir şey değil. Üsküp'e ben Bursa'ya gider gibi gideceğim; benziyor zaten. Manastır'ın bizim için önemli bir yönü var. Cumhuriyetimizi kuran Atatürk'ün okuduğu bir yer.''

-''Balkanlar'daki olumlu atmosferin sürekliliği''-

Popovski de Türkiye'nin, kendileri için önemli, kardeş ve dost ülke olduğunu dile getirdi.

Ankara'ya ilk kez gelmesine rağmen Türkiye'de daha önce bir kaç bulunduğunu anlatan Popovski, ''Gözlerimden şunu söyleyebilirim; iki ülkede, iki ülke vatandaşları arasında dostluk, kardeşlik, sıcaklık duyguları üst seviyededir'' dedi.

İki ülke arasındaki olumlu ilişkilerin, siyasete, ekonomiye, kültüre, savunma alanına yansıdığına işaret eden Popovski, bu ilişkilerin, uluslararası platformlara da yansıdığını söyledi.

Türk ve Makedon parlamenterlerin, birbirlerine destek vermeye devam edeceğini temenni eden Popovski, amaçlarının aynı olduğunu vurguladı. Popovski, şunları kaydetti:

''Her iki taraf da Balkanlar'ın istikrarlı bir bölge olması için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu her fırsatta ifade ediyoruz. Türkiye'de dinamik, büyük potansiyeli olan ülke görüyorum. Türkiye ve Makedonya'da, bu potansiyelden en iyi şekilde yararlanılması için iyi niyetin olduğunu görüyorum. Olumlu gelişmeleri, sadece Makedonya'da değil, bölgemizdeki tüm ülkelerde görmek istiyoruz; amacımız budur. Bu bağlamda komşu ülkelerimizle de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Balkanlar'daki bu pozitif, olumlu atmosferin sürekliliği için de çaba gösteriyoruz. Bu bağlamda, bölgenin en güçlü ve en büyük ülkesi Türkiye'nin de rolü büyüktür.''

aa


Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,903 µs