En Sıcak Konular

Türkiye Hollande'dan 'fasıl' istiyor!

15 Mayıs 2012 08:53 tsi
Türkiye Hollande'dan 'fasıl' istiyor! Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'dan Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Hollande'a, Sarkozy döneminde bloka edilen AB fasıllarından bazılarının açılması çağrısı geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'dan Türkiye - AB ilişkilerine dair açıklama, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile yaptığı görüşme sonrası geldi.

Fransa'da iktidara gelen Hollande'ın Sarkozy'ye kıyasla Türkiye-AB ilişkileri konusunda daha olumlu demeçler vermesinin önemli bir gelişme olduğunu belirten Davutoğlu, son 4 dönem başkanlığında hiçbir faslın açılmadığını hatırlattı.

"Sarkozy döneminde tek taraflı uygulamalar ile açılması mümkün olmayan fasıllardan bazıları hemen açılabilecek durumda. Bu yeni Fransa yönetiminin Türkiye-AB ilişkilerine verdiği önemi gösteren son derece olumlu bir işaret olacaktır" diyen Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün gelecek hafta Hollande ile görüşeceğini de söyledi.

Bakan Davutoğlu, bir foruma katılmak için Türkiye'ye gelen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Westerwelle ile Türkiye-AB ilişkilerini de ele aldıklarını söyledi.

Westerwelle'nin her fırsatta Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiğini ve bunu açık olarak ifade ettiğini söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu ziyaret çok önemli bir zamanlama ile gerçekleşiyor. Çünkü Fransa seçimleri sonrasında Sayın François Hollande'ın işbaşına gelmesi ile birlikte hepimizin ümit ettiği husus Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu bir seyrin ivme kazanmasıdır. Bu yöndeki çabalarımızı yoğunlaştırmamız lazım. Sayın Hollande'ın yarın Almanya ziyareti var, bu çerçevede istişaremiz daha bir önem taşıyor. Bu hafta içinde Türkiye ile AB arasında pozitif gündem görüşmeleri de yapılacak. Türkiye ile Almanya arasındaki yakın dostluk ilişkileri, Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir ivme kazandırılması bakımından da önem taşıyor.''

'İKİ ÖNEMLİ GELİŞME'

Davutoğlu, iki önemli gelişme ile karşı karşıya olduklarını söyleyerek, bunların Fransa'da Hollande'ın iktidara gelmesi ve Hollande'ın Sarkozy'e kıyasla Türkiye-AB ilişkilerin konusunda daha olumlu demeçler vermesinin herkes için özellikle de yeni fasılların açılması konusunda umut verici olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, Danimarka Dışişleri Bakanı'nın da dönem başkanı olarak Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyleyerek, şunları kaydetti:

''Ümit ederiz Sayın Sarkozy'nin döneminde Fransa'nın tek taraflı uygulamaları ile açılması mümkün olmayan fasılların açılmasına imkan sağlanır. Bu çok önemli. Çünkü bu fasıllardan bazıları hemen açılabilecek durumda olan fasıllar. Bu hem Türkiye'nin AB ile ilişkileri bağlamında çok önemli bir işaret olacaktır hem de yeni Fransa yönetiminin Türkiye-AB ilişkilerine verdiği önemi gösteren son derece olumlu bir işaret olacaktır. Biz buna büyük önem veriyoruz.''

GÜL, HOLLANDE İLE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün NATO zirvesi çerçevesinde gelecek hafta Hollande ile görüşme yapacağını açıklayan Davutoğlu, orada da bu konuların ele alınacağını, Hollande ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son derece pozitif bir telefon görüşmesi yaptığını kaydetti.

Davutoğlu, yeni Fransa yönetiminin ilişkilere ivme katacak ve pozitif gündem oluşturacak bir yaklaşımla konuları ele almasını umduğunu söyleyerek, böyle bir durumda çok olumlu gelişmelerin beklenebileceğini, son 4 dönem başkanlığında hiçbir faslın açılamamasının ilişkilere durağanlık getirdiğini belirtti.

ntvmsnbc

Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,496 µs