En Sıcak Konular

Davutoğlu, Westerwelle ile görüştü

14 Mayıs 2012 22:12 tsi
AB ve Türkiye arasında som 1,5 yıldır bir fasıl açılmadığına dikkat çeken Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, "Burada bir hareketliliği yaşanmasını istiyoruz. AB'deki son seçimlerin ardından yeniden bir hareketlilik olabilir. Bu dönemde yeni fas



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Guido Westerwelle, yaptıkları görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Alman Bakan Guido Westerwelle, Türkiye'nin son dönemde gerileyen AB müzakere süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Alman Bakan Guido Westerwelle, konuşmasında her iki tarafın da birbirine ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. AB ile Türkiye yakınlaşmasının her iki tarafın yararına olduğunu dile getiren Guido Westerwelle, "AB'de büyümemizi sağlamak istiyorsak önemli büyüme merkezleri ile yakın olmamız gerekiyor. Bu açından Türkiye son derece kritik öneme haiz. Karşılıklı bir yakınlaşma ve eşit düzeyde yakınlaşmamızın ne kadar önemli olduğunu söyledim. İki tarafın da görüş ayrılıkları var. Kıbrıs konusunda uzlaşmaya dayalı olarak sorunun çözülmesini istiyoruz. Görüşmelerin devam etmesini arzu ediyoruz. Durdurulan şeylerin harekete geçirilmesini biz de arzuluyoruz. Bunu yakında yapacağız demiyorum. Zamana yayarak, Fransa'da yapılan seçimlerden sonra çabalarımızı yoğunlaştıracağız.

Bu noktada Fransız meslektaşımla görüşeceğim. Bu kadar uzun duraksamadan sonra yeniden harekete geçmeliyiz. Bazı iyileştirmeleri de ele almalıyız. Önemli fırsatlar var bunları değerlendirmek gerekiyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin nefes kesici siyasi ve ekonomik özelliğinin olduğuna dikkat çeken Guido Westerwelle, "Biz Almanlar Türkiye'nin bu gücü ile sadece ekonomik açıdan iş biriliği kurmak istemiyoruz, siyasi açıdan da işbirliği içinde olmak istiyoruz. Yarınki toplantıda 'AB ve Türkiye arasındaki ilişkileri nasıl iyileştirebiliriz?' sorusuna cevap arayacağız." diye konuştu. "Türk tarafının seyahat özgürlüğünü anlıyoruz." diyen Guido Westerwelle, "Her iki tarafta olumlu görüşmelere sahip. Ülkelerimiz arasındaki ilişiklerin geliştirmesinin istiyoruz. Bu durum, Almanya ve Türkiye'nin ve ayrıca Avrupa'nın da lehine." ifadelerini kullandı.

"ALMANYA'DA NAZİ VE ŞİDDETE YER YOKTUR"

Alman Bakan Westerwelle, AB'de ve Almanya'da artan son dönemdeki ırkçılıkla ilgili olarak sorulan soruya da şöyle yanıt verdi: "Artan ırkçılıktan, Almanya utanç duyuyor. Korkum aşırı sağ grupların işlediği suçlar nedeniyle. Ben, Almanya 'da kurbanların yakınlarını ziyaret etmiştim. Üzücü görüşmelerimiz oldu. Şunu açıklıkla ifade etmeliyim ki, Almanya'da Nazi'lere ve şiddete yer yoktur. Biz aşırı sağ ve şiddetin her türlüsüne karşıyız. Bunlarla sürekli mücadele edeceğiz. AB'de hoşgörüsüzlüğün her türlüsü ve azınlıklara karşı olumsuz düşünce besleyenlerle biz mücadele edeceğiz."

DAVUTOĞLU: FRANSA'DAKİ SEÇİMLERİN ARDINDAN BÖYLE BİR ZİYARET ÇOK ANLAMLI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Fransa seçimlerinin ardından Holland'ın başa gelmesinin son derece önemli olduğunu belirterek; Westervelle'nin bu ziyareti son derece kritik bir zamanda yaptığını belirtti. Türkiye AB ilişkilerinin tekrar ivme kazanması açısından bu hafta içinde pozitif görüşmeler yapılacağına işaret etti. Ele alınan konulardan birinin vize muafiyeti konusu olduğunu kaydeden Davutoğlu, "2 senedir bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bizim beklendiğimiz AB'nin bu konuda yetkilendirme yapmasıdır. Bu yetkilenmeye paralel olarak Türk vatandaşlarının vize muafiyeti konusunu ele alacağız. Ayrıca Suriye konusunu ve yaklaşmakta olan NATO Chicago zirvesini de ele aldık."

Davutoğlu sorulan bir soru üzerine de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB dönem başkanlığı sürecinde, Türkiye'nin AB ile temas kurmayacağını yineledi. Davutoğlu, "Bizim problemimiz AB ile değil, bizim problemimiz Kıbrıs sorununun çözülmeden tanımadığımız Güney Kıbrıs Yönetimi'nin dönem başkanı olmasıdır." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,193 µs