En Sıcak Konular

Hükümet, AİHM davalarının önüne geçmek için komisyon kuruyor

14 Mayıs 2012 21:46 tsi
Hükümet, uzun tutukluluk sürelerine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nde Türkiye aleyhine açılan davaların önüne geçmek için bir komisyon kuruyor.



Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açıklanan yasa tasarısına göre kurulacak komisyon 5 kişiden oluşacak. Böylece davalar ilk olarak AİHM yerine bu komisyona gelecek ve komisyon kararına göre tazminatlar karara bağlanacak.

AİHM'de açılan dava sayısı açısından Türkiye'nin 47 ülke arasında ikinci sırada olduğunu belirten Arınç, "Komisyon kararının kesinleşmesiyle de ödeme yapılmak suretiyle, AİHM'de yoğun biçimde dava açılmasının doğrudan Türkiye'nin mahkum edilebileceği kararlara maruz kalmasına önlenmesi düşünülüyor." dedi.

Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Bülent Arınç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Meclis'e getirilecek iki tasarı hakkında bilgi verdiğini söyledi. Bunlardan birinin yargılama sürelerinin uzunluğu nedeniyle geç yargılamadan dolayı tazminat ödenmesine ilişkin tasarı olduğunu ve kurulda kabul edildiğini söyleyen Arınç, "Bu tasarıda AİHM'ye yapılmış başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözümüne ilişkin esas ve usuller benimsenmektedir." açıklamasını yaptı.

Bir komisyon kurulmak suretiyle AİHM'ye gitmeden buraya yapılacak başvuruların 5 kişilik komisyon tarafından değerlendireceğini belirten Arınç, "Komisyon kararının kesinleşmesiyle de ödeme yapılmak suretiyle AİHM'ye yoğun biçimde dava açılmasının, doğrudan Türkiye'nin mahkum edilebileceği kararlara maruz kalmasına önlenmesi düşünülüyor." ifadelerini kullandı.

2005 yılında da terör mağdurlarına ilişkin benzer bir karar alındığını hatırlatan Arınç, tahminen 2,5 - 3 katrilyon (3 milyar lira) ödeme yapıldığını ve bu şekilde AİHM'ye gidişin önemli ölçüde azaldığını vurguladı.

Açılan davaların Türkiye'yi AİHM'de 47 ülke içerisinde ikinci sıraya oturttuğunu ve bunun olumlu bir tablo olmadığını söyleyen Arınç, bu komisyonla yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesi ve kısa sürede taleplerine cevap alabilmelerinin yasayla mümkün olabileceğinin altını çizdi. Arınç, yasanın temmuz ayı itibariyle komisyondan geçerek yasalaşmasını beklediklerini kaydetti.

OMBUDSMANLIK YASASI YENİDEN MECLİS'E GELİYOR

Arınç, bir diğer yasa tasarısının ise daha önce TBMM'ye gönderilen, ama önceki Cumhurbaşkanı Necdet Sezer tarafından veto edildiği için kadük duruma düşen Kamu Denetçiliği Yasası olduğunu söyledi. Bu yasanın referandumda kabul edildiği şekliyle yeniden Meclis'e geleceğini belirten Arınç, en kısa sürede komisyon kurularak görüşmelere başlanmasının ve yasanın Meclis Genel Kurulu'na gelmesinin beklendiğini kaydetti. Arınç, bu yasanın Avrupa Birliği ilerileme raporunda da yer aldığını hatırlattı.

Arınç, bir soru üzerine yasada daha önce de gündeme gelen asker ve yargıya ilişkin düzenlemelerin ise komisyonda yapılacağını ifade etti.

(CİHAN)

Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,977 µs