En Sıcak Konular

Rusya: Suriye'deki saldırıların arkasında el-Kaide

14 Mayıs 2012 18:28 tsi
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, Suriye'de gerçekleştirilen saldırıların arkasında terör örgütü el-Kaide'nin olduğunu söyledi.

 10 Mayıs'ta Şam'da yapılan iki ayrı saldırıda en az 55 kişi yaşamını yitirmiş, 370 kişi yaralanmıştı.

El-Kaide dahil terör örgütlerinin Suriye'de gerçekleştirilen saldırılarda parmağı olduğunu ifade eden Gatilov, "Libya ve diğer Arap ülkelerinden paralı militan grupların Suriye'ye geldiğine dair doğrulanmış raporlar var" dedi.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın çabaları ile oluşturulan barış planı ile sağlanan ateşkese rağmen Suriye'de kan akmaya devam ediyor. Mart 2011'den bu yana çıkan çatışmalarda 9 binin üzerinde insan yaşamını yitirirken, Rusya taraflar arasında kısa sürede diyalog sağlanmasından da ümidi kesti.

SURİYE'DE TARAFLAR ARASINDA GÖRÜŞME MÜMKÜN DEĞİL

Yakın gelecekte Suriyeli muhalif gruplarla hükümet arasında doğrudan görüşmelerin başlaması ile ilgili herhangi bir perspektifleri olmadığını ifade eden Rus yetkili, "Hiçbir taraf görüşmeye istekli olduğuna dair herhangi bir işaret vermiyor. Muhalefet arasındaki parçalanmada müzakerelerin ileriye götürülmesini engelliyor" değerlendirmesinde bulundu.

BARIŞ GÜCÜ GÖNDERİLMESİ ŞAM'IN ONAYINA BAĞLI

BM'nin barış misyonu çerçevesinde ortaya koyacağı rapora göre yeni bir Güvenlik Konseyi tasarısının mümkün olacağına işaret eden Gatilov, dış askeri müdahaleye izin verecek herhangi bir öneriye destek vermeyeceklerini yineledi.

Suriye'ye barış gücü askerlerinin gönderilmesinin BM gündeminde olmadığını ifade eden Rus bakan, "Şam'ın onayı olmadan yapılacak girişim barış gücü olmaz" uyarısı yaptı.

SİLAH SATIŞLARI SÜRECEK

Suriye ile askeri teknik alanda devam eden işbirliğini askıya almayı düşünmediklerini ve tüm silah satışlarının uluslar arası hukuka uygun yapıldığının altını çizen Gatilov, "Saldırı silahları değil, savunma amaçlı silahlar veriyoruz. Bunların sivillere karşı kullanılması mümkün değil" hatırlatmasında bulundu. Rus yetkili muhalif gruplarla ve hükümet yetkilileri ile görüşmeleri sürdüreceklerini de söyledi.

(CİHAN)

Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,532 µs