En Sıcak Konular

'Kimseye başkanlık sistemini dayatmıyoruz'

14 Mayıs 2012 17:44 tsi
'Kimseye başkanlık sistemini dayatmıyoruz' "Başbakan da bir fanidir. Bütün faniler gibi bugün var yarın yok. Başbakan'ın şahsını esas alarak 'Tayyip Erdoğan başkan olursa bizim halimiz ne olur?' diyenler var."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, yeni anayasa ile gündeme gelen başkanlık sisteminin Başbakan Erdoğan üzerinden Türkiye'ye sokulması için kimseye bir şey dayatılmadığını ifade etti.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi AB ve Diplomasi Kulübü tarafından hazırlanan 'Türkiye'nin Bugün ve Geleceği' isimli konferansa katılan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, başkanlık sistemi hakkında konuştu.

Yeni bir anayasanın yapımında başkanlık sisteminin gündeme gelmesinin doğal olduğunu ifade eden Çelik şöyle konuştu:

"Başbakan da bir fanidir. Bütün faniler gibi bugün var yarın yok. Başbakan'ın şahsını esas alarak 'Tayyip Erdoğan başkan olursa bizim halimiz ne olur?' diyenler var. Bu çok ayıp. Prensipler esastır. Başkanların üzerine bir kanun ya da anayasa yapılmaz. Bunu yapanlar esasen Başbakan'ın o karizmatik ve güçlü liderliği altında ezilenlerdir. Obama kongrenin iznini almadan dışarıya büyükelçi bile tayin edemiyor. Meclis'te muhalefet en çok şundan şikayet ediyor: 'Yürütme organı, yasamayı fiili olarak ele geçirmiş, işgal etmiş, eğer başkanlık sistemi olursa bakanlar, milletvekillerinin içinden, Meclis'in içerisinden olmayacak, dışarıdan olacak, Meclis bakanlar üzerinde daha rahat denetim yapacak.' Bunu herkes istemiyor muydu? Biz kimseye başkanlık sistemini dayatmıyoruz. Yeni bir anayasa yapılıyor. Yeni anayasa yapılırken bunu konuşmayacağız da ne zaman konuşacağız? Bugün zaten karşı taraf şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde uzlaşma komisyonu var. Eğer 70 parti buna yanaşmazsa zaten fiilen bunun devreye girme şansı yoktur. Kimseye bir şey dayatmıyoruz, ama demokratik ortamda artıları ve eksileri bilelim ve bildiğimiz bir zeminde tartışalım."

Konferansın ardından DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Erdoğan, AB ve Diplomasi Kulübü öğrencileri Çelik'e hediyeler verdi.

Çelik, öğrencilerin isteği üzerine fakülte binası dışında hatıra fotoğrafı çektirdi.

(CİHAN)

Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,712 µs