En Sıcak Konular

Elektrik gözetlenecek!

14 Mayıs 2012 13:18 tsi
Elektrik hatları helikopterle denetlenecek...

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) elektrik iletim hatlanın izlenmesi ve hatlardaki arızaların giderilmesi için helikopterle denetim uygulamasını başlatacak. Kiralanacak 3 helikopter, Edirne'den Kars'a, Samsun'dan Hatay'a hatları termal ve lazer kameralarla izleyecek.

TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, Türkiye'nin 49 bin 541 kilometrelik elektrik iletim hattı uzunluğuna sahip olduğunu belirterek, bu kapasitenin Avrupa Elektrik İletim Şebekesi'ne (ENTSO-E) üye ülkeler arasında en büyük olduğunu söyledi.

İletim hattının uzunluğunun elektriğin en ücra yerlere ulaştırılması gibi olumlu yönlerinden karşın arıza ve kesinti riskini de arttırdığını ifade eden Yıldır, özellikle olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşılması zor olan hatlardaki arızaların giderilmesinin uzun sürdüğünü, hem hatların koruyucu önlem kapsamında izlenmesi hem de arızanın yaşandığı bölgeye kolay ulaşılması için helikopterle denetim uygulamasını gündeme aldıklarını kaydetti.

Yapılacak ihalenin ardından kiralanacak her biri 4 kişi kapasiteli 3 helikopterle hatların Edirne'den Kars'a, Samsun'dan Hatay'a kadar termal ve lazer kameralarla izlenebileceğini vurgulayan Yıldır, şu bilgileri verdi:

''Türkiye elektrik sistemiyle 18 Eylül 2010'da ENTSO-E Avrupa Kıtası Senkron Bölgesi şebekesine bağlanmış bulunuyor. Bu senkron paralel bağlantıyla elektrik sistemimizin kalite ve güvenilirliği artarken, Avrupa elektrik piyasasına erişim imkanı da sağlanıyor. Bu tabloyu ülkemizde yaşanan bölgesel arızaların olumsuz etkilememesi için kurum olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Hatların helikopterle takibi de bu kapsamdaki uygulamalarımızdan biri. Böylelikle iletim hatlarını lidarla ölçüp, termal ve lazer kameralarla izleyeceğiz. Biz buna arıza öncesi koruyucu hekimlik diyoruz. Böylece arızayı önceden görebileceğiz. Bunun dışında eğer bir arıza varsa, helikopterdeki 2 uzmanımız ivedilikle bölgeye giderek, tamire başlayacak.''

''ELEKTRİK İLETİMİ CANLI ORGANİZMA GİBİ"

Uygulamanın İspanya, Fransa ve Portekiz'de başarıyla yürütüldüğünü, geniş ve engebeli coğrafyaya sahip Türkiye'de de uygulanmasının olumlu sonuçlar vereceğini belirten Yıldır, Toroslar'ın 2000-2500 metrelerindeki Oymapınar hattında yıkılan ama olumsuz hava koşulları nedeniyle karayoluyla hala ulaşılamayan iki direğe bu sistem sayesinde ulaşabilineceğini söyledi.

Helikopterle izleme sayesinde yaklaşık 15 bin kilometre uzunluğundaki enterkonnekte şebekeyi yılda en az bir defa kontrol etmek istediklerini dile getiren Yıldır, şunları kaydetti:

''Ana görevimiz elektriğin sürekliliğini sağlamak. Bunun için saniye saniye milli yük tevzi merkezi ve bölgesel yük tevzi merkezlerinden sistemi izliyoruz. Yaptığımız iş çok hassas. Elektrik iletimi tıpkı canlı organizma gibi. Bu sistemde durağanlığa yer yok. Ana şebekemiz olan 400 kV'lık şebekedeki kopukluk başka bir teçhizat arızasına yol açıyor. Arızanın büyüyerek 3 tane hattın devre dışı kalmasına neden olması ise bölgesel arızalara yol açıyor. Bu tür arızaların yaşanmaması, yaşanırsa da en kısa sürede giderilmesi bu uygulamayla mümkün olacak.''

aa

Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,119 µs