En Sıcak Konular

Yunanistan'da koalisyon arayışı zorda

14 Mayıs 2012 12:15 tsi
Yunanistan'da hükümet kurma çalışmaları Demokratik Sol Parti'nin Syriza'nın olmadığı bir hükümete girmeme kararında diretmesi ile zora girdi.

Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis, bu sabah Yunan televizyonunda yaptığı açıklamada Syriza katılmadığı sürece, kendilerinin de kurtarma paketlerini destekleyen partilerle koalisyona girmeyeceğini söyledi.

Kuvelis, süreçten bir birlik hükümeti çıkamayacağını, Syriza'nın yer almadığı bir hükümetin yeterli halk ve meclis desteğine kavuşamayacağını belirtti.

Syriza, yeni kemer sıkma adımları alınmasını destekleyen hiç bir koalisyona destek vermeyeceğini vurguluyor.
Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, bugün koalisyon görüşmelerini sürdürmek üzere dört partinin liderlerini akşam saatlerinde (TSİ 19.30) cumhurbaşkanlığı sarayına davet etmişti. Bu partiler Yeni Demokrasi ve Pasok ile Syriza ve Demokratik Sol Parti idi.

Syriza görüşmeye katılmayacak

Seçimi ikinci sırada tamamlayan radikal sol Syriza koalisyonundan bir yetkili, liderleri Aleksis Çipras'ın bugünkü görüşmelere katılmayacağını söyledi.

Bu da görüşmelerin daha başlamadan sonuçsuz kalması endişesine yol açtı. Açmaz giderilemezse, ülkenin Haziran ayında yeniden seçime gitmesi gerekecek.

Anketler, yeniden seçime gidilirse Syriza bloğunun en çok oyu alacağına işaret ediyor. Seçimlerden 19 sandalye ile yedinci sırada çıkan Demokratik Sol, aslında teorik olarak Yeni Demokrasi ve Pasok'a koalisyon için yeterli desteği sağlayacak güçte.
Ancak Kuvelis daha önce de defalarca Syriza'nın yer almadığı bir hükümette kendilerinin de bulunmayacağını vurgulamıştı.
Avrupa Birliği Maliye Bakanları, bugün Yunanistan ile ilgili gelişmeleri görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geliyor.

BBC Muhabiri Gavin Hewitt, yenilenen bir seçimde, kemer sıkma programlarına karşı çıkan partilerin daha da güçlenmesinin Brüksel'de yaygın şekilde paylaşılan bir endişe olduğunu söylüyor.

Avrupalı liderler daha önceden yapılan anlaşmaları yeniden müzakere etmeyi düşünmediğinden, Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılmayı seçmesi söz konusu olabilir.

Bazı merkez bankası başkanları, Yunanistan'ın para birliğinden ayrılması halinde ortaya çıkabilecek olasılıkları açıkça tartışmaya başladı.

Seçim öncesinde ülkeyi bir ulusal birlik hükümeti ile yöneten Yeni Demokrasi ve Pasok, AB-IMF paketinde öngörülen kamu harcamalarında büyük çaplı kesintilere onay vermişti. Bir hafta önceki seçimlerde her iki parti de ciddi oy kaybına uğradı.
Pasok ve Yeni Demokrasi'nin toplam sandalye sayısı 149. İki partinin hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşabilmesi için iki milletvekiline daha ihtiyacı var.

Sandıklardan ikinci büyük parti olarak çıkan Syriza, 130 milyar euro tutarındaki kredi paketi karşılığında Yunanistan'a şart koşulan kemer sıkma önlemlerinin yeni kurulacak herhangi bir hükümet tarafından reddedilmesi gerektiğinde diretiyor.



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,918 µs