En Sıcak Konular

Tarihi eserlerde büyük hile!

14 Mayıs 2012 11:12 tsi
Tarihi eser kaçakçıları, yöntemde sınır tanımıyor.İşte o yöntemlerden biri daha.

Emniyet, taklit (imitasyon) eser üreten bir imalathane ile dolandırıcılık yapıldığını ortaya çıkardı. 2011 yılında polis bölgesinde 25 bin adet kültür ve tabiat varlığı, jandarma bölgesinde ise 17 bin adet muhtelif eski eser ele geçirildi.
 
Tarihi eser kaçakçılığını önlemek ve bu eserlerin Türkiye'de kalmasını sağlamak amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı arşiv kayıtları değerlendiriliyor. Özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerindeki il birimlerine çalışmalarında destek olunuyor.
 
Kaçakçılarla etkin mücadele için 2010 yılında oluşturulmaya başlanan 'Eski Eser Takip ve Değerlendirme' programına işlerlik ve etkinlik kazandırıldı. Bununla birlikte, İnterpol Genel Sekreterliği'nce 'www.interpol.int/public/workofart' adresli internet sitesi oluşturuldu. Bu site kanalıyla uluslar arası alanda aranan çalıntı veya kayıp sanat eserlerinin bilgilerine ulaşılabiliyor.
 
En Çok Kaçakçılık Yapılan İl Ankara
 

Kültür ve Tabiat Varlıkları Kaçakçılığı ile mücadelede 2011 yılında 20'si planlı olmak üzere toplam 464 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda bin 83 şüpheli şahıs yakalandı ve toplam 25 bin 273 adet kültür ve tabiat varlığı ele geçirildi. Buna paralel olarak; 2011 yılında olay-şüpheli sayısında önceki yıllara göre nispi bir artış gözlendi.
 
Taklit Eser Üretiyorlar
 
2011 yılında 'dolandırıcılık' amaçlı olarak kurulan ve taklit/imitasyon eser üreten bir imalathane ele geçirildi.
 
2007 yılında 349 olayda 788 şüpheli, 2008 yılında 299 olayda 761 şüpheli, 2009 yılında 402 olayda bin 2 şüpheli, 2010 yılında 391 olayda 821 şüpheli, 2011 yılında 464 olayda bin 83 şüpheli yakalandı.
 
Kaçakçılığın en çok yapıldığı ilk 10 il ise şöyle: Ankara, İstanbul, Kastamonu, İzmir, Konya, Afyon, Tokat, Manisa, Gaziantep ve Burdur.
 
Jandarma Bölgesinde 17 Bin Eser Ele Geçirildi
 
Jandarma bölgesinde 2010 yılında bin 654 olayda 4 bin 177şüpheli ile birlikte 35 bin 400 adet muhtelif eski eser ele geçirildi. 2011 yılında ise bin 255 olayda 2 bin 973 şüpheli ile birlikte 17 bin 472 adet muhtelif eski eser yakalandı. Bir önceki yıla göre olay sayısında yüzde 24, şüpheli sayısında yüzde 29, eski eser miktarında ise yüzde 51 azalış meydana geldi.

trthaber


Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,298 µs