En Sıcak Konular

Memurları sevindiren gelişme

14 Mayıs 2012 10:51 tsi
Memur maaş zamlarının gecikmesi nedeniyle ortaya çıkan mağduriyet bakın nasıl giderilecek

Memur sendikaları, geciken zamma faiz yerine gecikme zammı uygulanmasını istedi. Bürokratlar talebe olumlu yaklaştı.

Toplu sözleşme yasasındaki gecikme nedeniyle bu yıl 15 Ocak'ta alınması gereken 2012 zammının haziran ayına kalması nedeniyle oluşan sorunun çözümü için çalışma başlatıldı. Hükümetle görüşen bazı memur sendikaları gecikme nedeniyle oluşan hak kaybının daha önce faiz ödenerek çözülmesini gündeme getirmişlerdi. Memur-Sen yapılan son görüşmede faiz yerine "gecikme zammı" talebini ortaya attı.

Zaten var uygulayın

Bu taleplerini hükümete bildiren memur temsilcileri, gecikme zammı uygulamasının devlet sisteminde zaten var olduğunu dolayısıyla memurun geciken zam alacağına da kolaylıkla uygulanabileceğini söylediler. Bürokratlar tarafından da olumlu karşılanan bu talep üzerinde teknik çalışmaların yapıldığı ifade edildi.

Büyük fark yok

Mevcut uygulamada gecikme zammı ile faiz hesabı arasında belirgin bir fark bulunmuyor. Günü geçmiş alacağa faiz de uygulansa, gecikme zammı da hesaplansa memur 6 ila 6,5 aylık gecikme için yine aynı miktarda para almış olacak. Ancak gecikme zammı kamunun alacağında ve borcunda zaten uygulandığı için yeni bir düzenleme yapılmasını gerektirmeyecek.

En az 22,5 lira ilave gelir

BUGÜN'ün yaptığı hesaplamalara göre, memura bu yıl örneğin yüzde 3 artı 3 oransal zam uygulandığı düşünüldüğünde, halen bin 500 lira alan en düşük dereceli bir memur, aylık 45 liralık zammı 6,5 ay geç aldığı için toplamda 22,5 lira ilave gecikme zammı almaya hak kazanacak. Gecikme zammı 2 bin lira maaş 30 lira, 2 bin 500 lira maaşa da 37 lira olarak yansıyacak.

Yüzde 4 zam olursa...

Hesaplamalara göre, zammın yüzde 4 artı 4 şeklinde belirlenmesi halinde memurun gecikme zammı daha da yükselecek. Bu durumda örneğin bin 500 lira maaş alan bir memur aylık 60 lira zamma ilaveten 6,5 aylık gecikme karşılığında da 30 lira gecikme zammı alacak. 2 bin lira maaş alan memur 40 lira, 2 bin 500 lira maaşlı memur da 50 lira gecikme zammı almaya hak kazanacak.

Maliye zammını bugün sunuyor

Memura bu yıl için yüzde 16 zam yapılması talebinden bulunan sendikalardan sonra bugün de Maliye'nin zam teklifi netleşecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, masaya bütçede memura ayrılan kaynak dışında masaya ilave kaynakla oturamayacaklarını belirtmiş ve aksi halde bunun ilave vergi ya da borçlanma anlamına geleceğini söylemişti. Bütçe imkanları oransal bazda yüzde 3 artı 3'lük bir zamma izin veriyor. Ancak ek ödenek ve ödenek kaydırma yoluyla bu oranın yükseltilebileceği ifade ediliyor. 

Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,840 µs