En Sıcak Konular

İsrail'in hedefindeki donanma

14 Mayıs 2012 10:40 tsi
İsrail'in hedefindeki donanma Tel Aviv'in Almanya'dan altıncı denizaltısını almasını yorumlayan İsrailli bir subay, Akdeniz'deki doğalgaz alanlarını korumak bunun gerekli olduğunu söyleyerek, "Ortadoğu'da birkaç güçlü donanma var, Türkiye gibi" dedi.


İsrail'in bu ay Almanya'dan ileri teknoloji, altıncı denizaltısını satın aldığı, bu denizaltıların nükleer silahlarla donatıldığına inanıldığı belirtilirken Los Angeles Times gazetesine konuşan İsrail'in elektronik savaş sistemlerini geliştirmekle görevli Deniz Yüzbaşı Sassi Hodeda, denizdeki doğalgaz alanlarının korunmasının büyük bir meydan okuma oluşturduğunu anlattı ve Türkiye'nin "güçlü" bir donanmaya sahip olduğuna dikkat çekti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, İsrail'in giderek artan biçimde denize yöneldiğini vurgularken İsrail'in bu ay Almanya'dan altıncı denizaltıyı satın aldığını, ileri teknoloji ürünleri olan bu denizaltılardan altıncısının fiyatının 500 milyon doları aştığını ve İsrail'in elinde en pahalı askeri ekipman olduğunu belirtti.

Denizaltıların nükleer silahlarla donatıldığına inanıldığını belirten gazete, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın kısa bir süre önce denizaltılarının İran'ın nükleer tesislerine bir saldırıda da rol alabileceklerini söylediğini anımsattı.

Bu arada, La Times, haberinde, İsrail'in elektronik savaş sistemlerini geliştirmekle görevli Deniz Yüzbaşı Sassi Hodeda ile yapılan bir söyleşiye de yer verdi. Ülkesinin neden giderek denizlere daha çok önem verdiğini anlatan Hodeda, denizaltıların hem barış hem savaş dönemlerinde çok önemli gemiler olduğunu belirttikten sonra "Deniz, çok önemli ve denizleri açık tutmak için ellerimizden gelenini yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Daha çok yatırıma ihtiyaç olduğunu ifade eden Hodeda, "Sahip olmak istediğim birçok kabiliyet var. Örneğin, denizde radar kullanma yeteneğimizi iyileştirmek, USV insansız araçlar konusunda daha çok şey öğrenmek ve onları kullanmak" şeklinde konuştu.

Hodeda, insansız araçları denizde nasıl ve niçin kullandıklarını anlatırken "İlk aşamada onları keşif gibi rutin faaliyetlerde kullanıyoruz. Onları ticari gemilerin kimliğini belirlemek, onlara kadar gidip isimlerini, bayraklarını görmek ve fotograflamak için kullanabiliyoruz" dedi.

BÖLGEDEKİ GÜÇLÜ DONANMALAR
Öte yandan gazete "Bölgede halen, İsrail'den daha güçlü bir donanma var mı? Türkiye mi? Mısır mı?" yönündeki bir soruya şu karşılığı verdi:

"Bunu değerlendirmek için birçok parametreler var ancak burada, Ortadoğu'da birkaç sağlam, güçlü donanmalar mevcut, Türkiye gibi. Amerikalılar, Mısır'ı destekliyor. Kısa bir süre önce Almanya'dan bir denizaltı almak istediklerini okudum. Belki, İsrail gibi bir anlaşma yapmak istiyorlar. Ancak, teknoloji açısından elbette ki İsrail en sofistikedir. Ve bizim avantajımız, askerlerimiz ve subaylarımızdan kaynaklanıyor, yani bu makinaların arkasındaki insanlar."

DOĞALGAZ ALANLARININ KORUNMASI
Bir başka soru üzerine Akdenizdeki doğalgaz alanlarının korunmasının "büyük bir meydan okuma" oluşturduğunu, henüz spesifik bir planlarının olmadığını söyleyen Hodeda, USV araçlarının keşif yapmasını düşündüklerini ancak mesafenin bir sorun oluşturduğu için özel bir teknolojiye ihtiyaç olduğunu, normal radarların çalışmayacağını, yeni bir yaklaşım gerektiğini, bu konu üzerinde durduklarını söyledi.

Bu haber 1,190 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,913 µs