En Sıcak Konular

İkinci doğal gaz ihalesine başvuran 15 şirket

14 Mayıs 2012 10:34 tsi
Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesinde doğal gaz araştırmalarda bulunmak amacıyla açılan ve 11 Mayıs Cuma günü sona eren ikinci tur ihaleye 15 şirket başvurdu.

AB'nin haberine göre; Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığında yapılan özel bir tören sırasında Bakan Neoklis Silikiotis başvuranların isimlerini açıkladı. Silikiotis, ikinci tur için Kıbrıs dâhil 15 ülkeden 5 şirket ve 10 iş ortaklığı başvurduğunu söyledi.

Bakan, ikinci tur için başvuranların Kıbrıs, Britanya, Fransa, Amerika, İsrail, Hollanda, Kore, Rusya, Malezya, İtalya, Avustralya, Norveç, Kanada, Endonezya ve Lübnan’dan şirketler olduğunu söyledi. Silikiotis, başvuruların özel bir komite tarafından değerlendirileceğini ve değerlendirmeden sonra komitenin kendisine bir öneri raporu sunacağını belirtti.

Bakan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesinde ikinci turla ilgili nihai kararın altı ay içerisinde ve Bakanlar Kurulu tarafından alınacağını açıkladı. Kıbrıs ve Kıbrıslı halkı için özel bir an olduğunu ifade eden Neoklis Silikiotis, ikinci tur için gösterilen ilginin büyük olduğunu ve bundan dolayı Kıbrıs ve komşu ülkelerin refahı ve barışı için yeni olanaklar yaratıldığını vurguladı. Bakan başvuran şirketlere teşekkür ederek değerlendirme prosedürün Avrupa standartları ve Kıbrıs kanunların temelinde yapılacağını vurguladı. S

ilikiotis, “herkes için adil bir oyun olacak” dedi. Bakan başvuran şirketler- iş ortaklıklarının isimlerini açıkladı. Şirketler- iş ortaklıkları şöyle:

1. Kanada’dan «Petra Petroleum Inc» şirketi 2. Amerika’dan «ATP East Med Number

2 B.V.» İsrail’den «Naphtha Israel Petroleum Corp. Ltd» İsrail’den «DOR Chemicals Ltd» ve İsrail’den «Modiin Energy Limited Partnership» iş ortaklığı

3. Fransa’dan «Total E&P Activities Petrolieres»

4. Fransa’dan «Total E&P Activities Petrolieres (operator)», Rusya’dan «NOVATEC Overseas Exploration & Production GMbH» ve Rusya’dan «GPB Global Resources BV» iş ortaklığı

5. Britanya’dan «Premier Oil (Operator)» ve «VITOL» şirketi

6. Britanya’dan «Premier Oil (Operator)» ve « VITOL» ve Malezya’dan «Petronas» iş ortaklığı

7. İtalya’dan «Edison International S.p.A. (operator)», İsrail’den «Delek Drilling Ltd Partnership», İsrail’den «Avner Oil Exploration Ltd Partnership», İtalya’dan της «Enel Trade S.p.A.» ve Avustralya’dan «Woodside Energy Holdings PTY Ltd» iş ortaklığı.

8. İtalya’dan «ENI» ve Kore’den «KOGAS» iş ortaklığı.

9. Norveç’ten «C.O. Cyprus Opportunity Energy Public Company Ltd» ve İsrail’den «AGR Energy AS (Operator)» iş ortaklığı.

10. Amerika ve İsrail’den «Oak Delta NG Exploration Joint Venture» iş ortaklığı

11. Britanya’nın «Capricorn Oil», Amerika’dan «Marathon Oil», Hollanda’dan «Orange NASSAU Energie» ve Lübnan’dan «CC Energie S.A.L» iş ortaklığı

12. Kıbrıs’tan «Winevia Holdings Ltd» şirketi

13. Kıbrıs’tan «RX-DRILL ENERGY CYPRUS LTD» şirketi

14. Kanada, Endonezya ve Kıbrıs’tan «PT Energi Mega Persada Tdk & Frastico Holdings Ltd» iş ortaklığı

15. İsrail’den «Emannuelle Geoglobal Rosario» şirketi

Silikiotis, ikinci turun yapılması için 23 Kasım 2011 tarihinde resmi olarak karar alındığını ve 11 Şubat 2012’de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi gazetesinde ilan edildiğini söyledi.

Bakanlıkta yapılan törene doğal gazla ilgili Bakanlar arası komitesi üyeleri, Doğal Gaz Danışma Komitesi üyeleri, uzmanlar, eski Ticaret Bakanı Antonis Pashalides, Temsilciler Meclisi Ticaret Komitesi Başkanı ve diğer yetkililer katıldı.

Rum lider Dimitris Hristofyas, 28 Aralık 2011’de, merkezi Huston’da bulunan Noble Energy şirketinin adanın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde yaptığı sondaj çalışmalarında, yaklaşık 7 trilyon ayak küp büyüklüğünde doğal gaz bulunduğunu, bu keşfin “tarihi bir gelişme” olduğunu açıklamıştı.

Kıbrıs Ekim 2008’de ABD’li Noble Energy Şirketi’ne Blok 12’de sondaj çalışmaları yapması için imtiyaz vermiş, çalışmalar 18 Eylül 2011’de başlamıştı.

Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,103 µs