En Sıcak Konular

Almanlar, hayali ihracat dersi istedi

14 Mayıs 2012 08:17 tsi
100 milyon liralık hayali ihracat soruşturmasında savcı, Alman makamlarından bilgi talep etti. Almanlar, 'Bu tarz bir kaçakçılığı ilk defa duyduk, bize anlatın' diyerek savcıya davette bulundu.

İstanbul'da gerçekleştirilen 100 milyon liralık hayali ihracat vurgunuyla ilgili soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Savcısı Mustafa Kemal Gül, 'hayali ihracat' dersi vermek üzere Almanya'ya davet edildi.
 
Hayali ihracat çetesi, Çin'den Türkiye'ye getirilen mallara uygulanan yüzde 95'lik vergiden kaçmak için ilginç bir yönteme başvurdu. Çin'den boyanmış kumaşları 'boyasız kumaş' olarak sahte fatura düzenleyerek Almanya'ya soktu. Kumaşlar Almanya'da boyanmış gibi gösterilerek bir süre sonra Türkiye'ye sokuldu. Çete, böylece devlete vergi vermekten kurtuldu.
 
Soruşturmayı yürüten Savcı Gül, Çin'den aldıkları boyalı kumaşları Almanya'da boyamış gibi gösterip Türkiye'ye soktukları tespit edilen zanlılarla ilgili Alman yetkililerden bilgi istedi. Ancak Almanların 'hayali ihracat' konusunda tecrübeli olmadıkları anlaşıldı. Alman yetkililer, böyle bir kaçakçılık yöntemine ilk defa tanık olduklarını, konuyu anlamadıklarını bildirdi.

EKİP YOLA ÇIKIYOR
 
Bunun üzerine savcı, hayali ihracatı anlatan bir yazıyla birlikte soruşturmanın özetini de Alman makamlarına gönderdi.

Alman yetkililer vurgunun boyutlarını öğrenince ilk kez duydukları 'hayali ihracat' yöntemiyle ilgili brifing vermek üzere Savcı Gül ve uzman polislere davetiye gönderdi. Savcı Gül ve Mali Şube Müdürlüğü'nden bir ekip önümüzdeki günlerde Almanya'ya giderek, Alman yetkililere 'hayali ihracat dersi' verecek.

27 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
 

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin geçtiğimiz hafta İstanbul, Ankara, Bursa ve Tekirdağ'da düzenlediği operasyonlarda yakalanarak Büyükçekmece Adliyesi'ne çıkarılan 48 kişiden 27'si tutuklanmış, 21'i serbest kalmıştı. Hayali ihracat çetesinin önemli bir üyesinin de Ekonomi Bakanlığı'nda çalışan bir daire başkanı olduğu açıklanmıştı. Bakanlığın izniyle gözaltına alınan üst düzey müdür de tutuklanan 27 kişi arasında bulunuyor.

akşam


Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,656 µs