En Sıcak Konular

Yunanistan'da ekonomik ve siyasi kriz bir türlü aşılamıyor

13 Mayıs 2012 17:25 tsi
Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan seçimlerden tek başına iktidar çıkmaması üzerine milli birlik hükümeti kurulması için Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın liderliğinde toplanan ilk üç parti lideri yine anlaşamadı.



Papulyas, bugün yüzde 18,8 oyla 108 milletvekili çıkaran Yeni Demokrasi Partisi (YDP) lideri Antonis Samaras, yüzde 16,7 oyla 52 milletvekili çıkaran Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Tsipras ve yüzde 13 oyla 41 milletvekili çıkaran Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Evangelos Venizelos ile aynı masa etrafında bir görüşme yaptı. Görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Papulyas'ın akşam saatlerinde diğer liderlerle yapacağı temaslardan da bir sonuç alınamazsa Yunanistan, yaklaşık 1 ay sonra yeniden seçimlere gidecek. Kredi anlaşmasına ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunda sık sık mesaj geçen AB ve IMF'nin Yunanistan'daki siyasi ve ekonomik krizin daha da derinleşmemesi için acı reçetede kalkınmaya yönelik bazı iyileştirmeler yapılabileceğine dair imalar da bulunduğu belirtiliyor.

Papulyas, koalisyon hükümeti kurmaları için sırasıyla muhafazakar YDP, SYRİZA ve sosyalist PASOK liderlerine üçer günlük yetki vermişti. Çabaların başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Papulyas, bugün ilk üç sırayı paylaşan parti liderleri ile görüştü. Yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşmeden sonra herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak daha sonra liderler ard arda açıklamalarda bulundu.

Samaras, "Halk, Euro'da kalmak için seçimlerde bütün partilere işbirliği yapılması talimatı verdi. İsimlerden öte yaşayabilecek bir hükümet gerekli." ifadelerini kullanırken, SYRİZA lideri Tsiprası suçladı. Samaras, şunları söyledi: "Herkesin işbirliği yapması için bütün çabamı ortaya koydum. SYRİZA, halkın talimatını duymadı ve yaşayabilir bir hükümet kurulmasını kabul etmediği gibi kurulacak bir hükümete tahammül göstermeyi bile kabul etmiyor. Üstelik bu hükümet, kredi anlaşması ile memorandum şartlarını yeniden müzakere edecekti. Samimiyim, SİRİZA ne yapmak istiyor bilemiyorum."

PASOK lideri Venizelos da yaptığı açıklamada, SYRİZA'yı suçladı. Milli birlik hükümeti konusunda sınırlı da olsa iyimser olduğunu söyleyen Venizelos, SYRİZA liderini Tsipras'ı böbürlenmek ve yeniden seçimlere gidilmesi konusunda ısrar etmekle suçladı. Seçimlere hazır olduklarını söyleyen Venizelos, "Şimdi gerçek vakit geldi. Ya hükümet kurulacak ya da seçimlere gideceğiz." dedi.

Milli birlik hükümeti kurulması konusunda her kesimden büyük baskı gören SYRİZA lideri Tsipras da yaptığı açıklamada, milli birlik hükümetine SYRİZA'nın katılması ya da tahammül göstermesi konusunda baskı yapıldığını söyledi. Tsipras, "Bugünkü görüşmeden sonra kesin olarak anlaşıldı ki bizden katılım istiyorlar tahammül değil. Suç ortağı arıyorlar. Bunu kabul etmeyeceğiz." diyerek bölyle bir hükümete destek vermeyeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Papulyas, akşam saatlerinde ise işbirliği hükümetine karşı olan Bağımsız Yunanlar lideri Panos Kamenos, Yunanistan Komünist Partisi lideri Aleka Papariga ve ırkçı Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos ile ayrı ayrı görüşecek. Son olarak Papulyas, milli birlik hükümetine destek vereceğini açıklayan 19 milletvekilliği kazanan Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis ile bir araya gelecek.

YUNANİSTAN ÖNEMLİ TOPLANTILARDA HÜKÜMETSİZ KALABİLİR

Papulyas'ın önümüzdeki günlerde Yunanistan'ı yakından ilgilendiren çok önemli uluslararası toplantılar sebebi ile hükümet kurulmasının önemi üzerinde durduğu tahmin ediliyor. Ay sonuna kadar gerçekleşecek NATO, Eurogroup ve AB liderler zirvelerini hatırlatan Papulyas'ın ülkenin seçimlere değil milli birlik hükümetine ihtiyaç duyduğunu anlattığı sanılıyor. Yunanistan için bu fırsatın kaçırılmaması gerektiği üzerinde durulurken, AB ve IMF'nin Yunanistan'a ilişkin acı reçete de bazı iyileştirmelere gidebileceğine dair imalarda bulunmasının önemine dikkat çekiliyor.

SYRİZA YENİDEN SEÇİM OLURSA BİRİNCİ PARTİ OLABİLİR

Öte yandan seçimlerden ikinci parti çıkan SYRİZA'nın bir koalisyon hükümetinde yer almamak için bütün yolları deniyor. Seçimlerde ekonomi programına tepki duyan halkın oylarını aldıklarını açıklayan SYRİZA, "AB ve IMF programını uygulayacak bir hükümette yer almayacaklarını" bir kez daha yineledi. SİRİZA, YDP, PASOK ve Demokratik Sol Parti arasında kurulması düşünülen milli mutabakat hükümeti programında mutabakat sağlandığını da savundu.

Bugün sabah televizyonlara demeç veren Demokratik Sol lideri Fotis Kuvelis, koalisyon hükümeti kurulabileceği konusunda iyimser olduğunu söyledi. Papulyas'ın çabalarından da bir sonuç çıkmaması durumunda ülke, yaklaşık bir ay sonra yeniden seçimlere gidecek. Bu durumda Cumhurbaşkanı Papulyas, yüksek yargı başkanlarından birine ülkeyi seçimlere götürmesi için 'nöbetçi hükümet' kurma yetkisini verecek. 

Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,999 µs