En Sıcak Konular

Davutoğlu, Gagavuz Türkleri ile bir araya geldi

13 Mayıs 2012 15:26 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Moldova ziyareti çerçevesinde Gagavuz Özerk Yönetimi'ni ziyaret ederek, Gagavuz Türkleri ile bir araya geldi.


Davutoğlu ve beraberindeki heyet Gagavuz Yeri'nin başkenti Komrat'ta Gagavuz Yeri Başkanı Mihail Formuzal ve diğer yetkililer tarafından geleneklere uygun bir biçimde tuz ve ekmekle karşılandı. Karşılamada Gagavuzlu çocuklar halk oyunları gösterisi de sergiledi.

Bakan Davutoğlu daha sonra ilk olarak Gagavuz Yeri Başkanı Formuzal ve Gagavuz yeri İcra Komitesi, Aksakallar Kurumu üyeleri ile bir araya geldi. Formuzal Davutoğlu'nu görmekten duydukları mutluluğu dile getirerek, yüzyıllar boyu birlikte yaşandığını, ancak sonradan ayrılmak durumunda kalındığını, kendilerinin de Türk olduğunu aktardı.

Davutoğlu da Gagavuz'a gelirken evine geliyor gibi hissettiklerini, Gagavuz'u kendi öz vatanlarından ayırt etmediklerini kaydetti. Kendisinin bağımsızlığının ardından Moldova'ya ve dolayısıyla Gagavuz Yeri'ne gelen ilk dışışleri bakanı olduğunu hatırlatan Davutoğlu, yakında vizelerin kaldırılacağı ve serbest ticaret anlaşmasının imzalanacağı müjdelerini verdi.

Gagavuz Yeri'nin Türkiye ile Moldova arasında dostluk köprüsü oluşturduğunu, Gagavuz'un hep hasretle baktıkları Evladı Fatiha toprakları olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye olarak her zaman Gagavuz Türklerinin yanında olacaklarını bildirdi. Bakan Davutoğlu, "Bizler hep bir ağacın dallarıyız, 75 milyon artı 200 biniz" diyerek, Gagavuz Türklerinin kültürlerini ve dillerini korumuş olmasının kendisini çok etkilediğini, Gagavuzların Sovyetler döneminde Sibirya'ya sürgüne gönderilmelerine rağmen hala çok güzel bir şekilde Oğuz Türkçesi konuştuğunu kaydetti. Davutoğlu, Gagavuz Türklerinden bu kimliği hep muhafaza ederek, birlik ve beraberlik içinde olmalarını isteyerek, kültür ve kimliğini koruyan her halkın büyük bir halk olduğunu vurguladı.

Bu görüşmelerinin ardından yürüyerek Gagavuz Türklerinin kilisesi İvan Kilisesi'ne giderek, kendisi için düzenlenen özel ayini izleyen Davutoğlu, burada evlenen bir çifte mutluluklar dileyerek, hediye sundu. Kilisenin papazı tarafından bilgiler verilen Davutoğlu, kiliseye gelen yaşlılarla sohbet de ederek, ellerini öptü, çocukları sevdi. Davutoğlu buradaki yaşlı bir kadını vefat eden halası Semiha Hanım'a benzeterek, elini öptü.

Davutoğlu, daha sonra Atatürk Kütüphanesi'ni ziyaret etti. Kütüphane hakkında bilgi alan Davutoğlu, kendisinin Stratejik Derinlik kitabını imzalayarak kütüphaneye hediye etti. Kütüphanede 6 bin civarında kitap olduğunu öğrenen Davutoğlu, Türkiye'ye dönüşünde bu sayının bu yıl içinde 10 bine çıkması için çalışacağını, Türk edebiyatının bütün eserlerinin bu kütüphanede olması gerektiğini belirtti. Bakan Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu ile burada açılan resim sergisinden bazı eserleri beğenerek, çocuklarına hediye etmek üzere satın aldı.

Bakan Davutoğlu kütüphaneden sonra Komrat Devlet Üniversitesi'ni ziyaret ederek, üniversite yetkilileri ve öğrencilerle bir araya geldi. "Zaten kendimi evimde hissediyordum, bütün üniversiteler de benim evim sayılır, yani ikinci kez evime geldim" diyen Davutoğlu, Komrat'ı bir kültür ve eğitim merkezi haline getirmeleri gerektiğini kaydetti. Davutoğlu, "Gagavuzya'daki bu kardeşlik atmosferini görmekten çok mutluyum. Gagavuz Türkleri her şeyin en iyisini hak ediyor. Sizi yalnız bırakmadık, bırakmayacağız" diyerek, Türkiye'ye dönüşünde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile konuşarak Komrat'ın kalkınması için teknik bir heyet göndereceklerini bildirdi.

Davutoğlu burada öğretim üyeleri ve öğrencilerin dertlerini ve Türkiye'den taleplerini de dinledi. Üniversite'nin bir yetkilisinin Komrat Devlet Üniversitesi'nin 4 yıl önce YÖK'ün denklik listesinden çıkartıldığı, yeniden başvurmalarına rağmen listeye giremediklerini söylemesi üzerine Davutoğlu, telefon ile YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'yı arayarak, bu konuda yardım istedi. Davutoğlu, Komrat'taki devlet televizyonu müdürünün de TRT'nin yardımlarından dolayı teşekkür ederek, verici talep etmesi üzerine TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'i telefonla arayarak, konuyu aktardı.

Bakan Davutoğlu, buraların bereketli topraklar olduğunu söyleyerek, kimliklerini koruyabilmeleri için Gagavuz Türklerinden nüfuslarını artırmalarını ve çocuklarına Trükçe öğretmelerini istedi. Davutoğlu, her yıl 25 öğrenciye burs sağladıklarını söyleyerek, bu sayının 50'ye çıkacağını kaydetti.
 
V



Bu haber 1,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,725 µs