En Sıcak Konular

Merkel için kritik gün

13 Mayıs 2012 10:02 tsi
Merkel için kritik gün 82 milyonluk Almanya'da nüfusun yaklaşık dörtte birini barındıran Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti bugün meclis seçimleri için sandık başına gidiyor.

Almanya'nın en kalabalık nüfuslu eyaleti olan KRV'deki seçimler 2005'ten bu yana iktidarda bulunan Başbakan Angela Merkel'in siyasî kariyeri açısından kritik önemde. 16 eyalet içinde federal siyaset açısından en önemlisi olanı KRV seçimleri, Eylül 2013'te yapılacak olan genel seçimlerden önce son büyük sınav. Geçen hafta Euro politikalarındaki en büyük destekçisi Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi kaybeden Merkel, Kuzey Ren Vestfalya'da, partisi Hıristiyan Demokratik Birliği'nin (CDU) yüzde 30'un altında düşmesi durumunda iç siyasetteki psikolojik üstünlüğü de kaybedebilir. Merkel'in selefi Gerhard Schröder, Mayıs 2005'te bu eyaletteki seçimleri kaybedince erken seçime gitmiş, partisi Sosyal Demorat Parti (SPD) bir yıl içinde hem en büyük eyaleti kaybetmiş hem de kendini federalde iktidarın küçük ortağı olarak bulmuştu. Bugünkü seçim de Merkel için Schröder'in siyasî kariyerini bitiren sürece benzer bir dönemin başlangıcı olabilir. Merkel yönetimindeki CDU, 2005'ten bu yana girdiği çoğu eyalet seçiminde oy kaybetti. Ancak anamuhalefet partisi SPD daha fazla oy kaybettiği için psikolojik üstünlük CDU'da kaldı. Anketler, bu seçimde sandıktan SPD-Yeşiller hükümeti çıkacağını gösteriyor.

TÜRK OYLARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Kuzey Ren Vestfalya'da 1 milyona yakın Türk kökenli yaşıyor. Eyalette 350 bin civarında Türk asıllı seçmen var. Kampanya sürecinde cami, kahve ve dönerciler Alman siyasilerin uğrak yeri oldu. Türk kökenli oylara göz diken partiler, 30 kadar da Türk milletvekili adayı gösterdi. Bunlardan 4'ünün meclise girme ihtimali yüksek. Gurbetçi oylarının, çifte vatandaşlık ve yerel seçimlerde oy kullanma hakkı vaadinde bulunan SPD ve Yeşiller'e gitmesi bekleniyor. 2010'daki seçimlerde Türk kökenli seçmenin katılımı ise yüzde 15'lerde kalmıştı. Ancak bu kez, Pro NRW gibi ırkçı partilerin İslam ve yabancı düşmanlığı üzerinden cami önlerinde provokasyonlarda bulunmaları ve camilerden üniversite derneklerine kadar Türk sivil toplum kuruluşlarının her yerde katılım çağrıları yapmaları sebebiyle gurbetçilerin sandığa daha fazla ilgi göstermesi bekleniyor.

zaman


Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,291 µs