En Sıcak Konular

İyi çocukların ajandası KCK'da

13 Mayıs 2012 09:14 tsi
İyi çocukların ajandası KCK'da Umut Kitapevi’nin bombalanması olayıyla ilgili çarpıcı bir bilgi KCK’nın 3. iddianamesinde yer aldı.

Bombalama ve sonrasında yaşanan provokasyon girişiminde 2 kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin istihbarat notları KCK'nın Basın Yayın Komitesi sanıklarından çıktı
 
Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'nın Yayın Komitesi'nde üst düzey bir yetkili olmakla suçlanan sanık Ertuş Bozkurt'tan ele geçirilen dijital verilerde 2005 yılında Şemdinli'de meydana gelen Umut Kitapevi'nin bombalanmasına ait istihbarat faaliyetlerine ait notlar çıktı. 9 Kasım 2005'te Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitapevi isimli işyeri bombalanmış ve 2 kişi hayatını kaybetmişti. Bombayı atan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş suçüstü yakalanmıştı. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın sanık astsubay Ali Kaya için, 'Tanırım, iyi çocuktur' sözleriyle ise çok tartışılmıştı. Olayla ilgili çarpıcı bir bilgi son KCK iddianamesinde yer aldı. Bombalamayı yapanların sığındığı JİTEM aracından elde edildiği belirtilen istihbarat faaliyetlerine ilişkin notlar, KCK sanıklarından çıktı. Ayrıca, basın-yayın alanında faaliyet yürüten şahısların istihbarat elemanı gibi bilgi topladıkları ve askeri haber alma birimlerine ait dokümanlar ile jandarma istihbaratına ait gizli ibareli bilgileri bulundurdukları kaydedildi.
 
ÖRGÜT KAMPINA GİTMİŞLER
 

Terör örgütü KCK'nın basın komitesine yönelik hazırlanan aralarında gazetecilerin de bulunduğu 36'sı tutuklu 44 sanık hakkındaki 3. iddianame, sanıkların yurtdışı giriş çıkışlarında PKK kamplarına giderek konferanslara katıldıklarını ortaya koydu. Sanıkların Ağrı Gürbulak Kara Hudut, Şırnak  Habur Kara Hudut kapılarından, KCK sözleşmesine göre oluşturulan YRD'nin konferanslarına katılmak amacıyla 2003 ile 2008 yılları arasında yurt dışına çıkış yaptıkları ileri sürüldü. Toplantıların genellikle Irak'ın kuzeyindeki kamplarda gerçekleştiği belirtildi. Bazı ssanıkların da terör örgütünün Dole Koge kampında zaman zaman askeri ve siyasi eğitim aldığı belirtildi. Terör örgütünün cezaevlerinde bulunan PKK'lıların örgüte olan sempatilerinin kaybolmaması amacıyla zaruri ihtiyaçlarını karşıladıkları da tespit edildi.
 
TÜRKİYENİN İMAJINI DÜŞÜRMEK
 
Sanıkların telefon görüşmeleri, Türkiye'nin Avrupa devletleri nezdinde imajını düşürmek için faaliyetlerde bulunduklarını da gözler önüne serdi. Sanıkların, Avrupa ülkelerinde yayın yapan yabancı kanallara, bölücü örgüt propagandası yaparak Avrupa devletleri gözünde Türkiye'nin itibarını düşürerek, güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen örgüt mensuplarını Kürt halkının sözde özgürlüğü için mücadele eden kahramanlarmış gibi gösterdikleri belirlendi. Görüntüler ve haberlerde şifreli olarak askeri sevkiyatlardan da bahsedilerek, PKK'ya mesaj ulaştırıldığı ileri sürüldü.
 
ŞİFRELİ KONUŞMALAR
 
Sanıklar dergi gazete satışlarıyla ilgili olarak, "Ben domates satıyorum" şeklinde dergi dağıtım çalışmaları, "Öğretmeye çalışıyoruz" ifadesi örgütsel ve ideolojik konularda eğitim verdiği, "Baklava" olarak bahsedildiğinde DİHA bürosu,  "Botanda çalışmak bi gurur vericidir" ifadesi Mardin, Şırnak ve Siirt ilinin bir bölümünü içine alan bölge kast edildiği, "Orman" şeklinde bahsedilenin ise örgütün sözde kırsal alanı  olduğu şeklinde şifreler kullandılar.
 
KÜFÜRLÜ RÖPORTAJ SİPARİŞİ
 

KCK'nın Basın Komitesi'ne yönelik hazırlanan 3. iddianamede şüpheli Ertuş Bozkurt ile terör örgütü PKK'nın yayın organı ROJ TV'den Baki isimli bir şahıs arasında geçen konuşma dikkat çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın için sosyal projeleri ile ilgili olarak yaptığı konuşmalar hakkında Bozkurt'tan bölge halkından tam tersi görüşte röportajlar yapmasını isteyen Baki isimli şahıs küfürlü görüşlere yer verilmesini istiyor. Savcıların değerlendirmesinde, yayınlarının amacının terör örgütü içerisinde faaliyet gösteren şahısların örgüte olan bağlılıklarının arttırılması ve devlete karşı kin-nefret beslemeleri olduğu vurgulandı. Basın Yayın Komitesi içerisinde faaliyet yürüttüğü ileri sürülen Ertuş Bozkurt ile Roj Tv'den Baki isimli şahıs arasında 27 Mayıs 2008'de geçen konuşmada şu ifadeler dikkat çekti:
 
Baki: Ertuş Roj Aktüel, Roj Tv için Tayyip Erdoğan'ın konuşması var ya onun için bir sokak görüşü bunu ciddi buluyor mu bulmuyor mu halk yarın sabah için
 
Bozkurt: Batman'a uzanamıyorum biliyorsun
 
BAK? : Yav tamam sen bana yarın festivalde topla küfürlü müfürlü görüşler yolla bana tamam mı
 
ERTU? : Tamam ben yarın Diyarbakır'da gönderirim
 
BAK? : Tamam saat 11 e kadar elimizde olsun ha sokak görüşlerini bu akşam da al sıcağı sıcağına
 
Astsubaylar Kaya ve İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş, vatandaşlar tarafından beyaz otomobil içerisinde yakalanarak polise teslim edilmişti. Aracın jandarmaya ait olduğu belirlenmişti.
 
39 yıl hapse mahkum oldular
 
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi 'adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs suçlarından 39 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan sanıkların suçlarını mevcut yasalar ışığında tekrar değerlendirerek şahısların tutuklanmasına oy birliğiyle karar vermişti. Sanıklar tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
 
bugün

Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,657 µs