En Sıcak Konular

Sarkozy gitti, Türkiye harekete geçti!

13 Mayıs 2012 09:04 tsi
Sarkozy gitti, Türkiye harekete geçti! Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy koltuğunu François Hollande'a bırakmaya hazırlanırken Ankara, Danimarka dönem başkanlığı sona ermeden uzun süredir tıkalı olan müzakere sürecini açmak için girişimlere başladı.

Türkiye , hızlı hareket edilebilmesi durumunda 30 Haziran'da sona erecek Danimarka dönem başkanlığı sırasında 17. fasıl olan ekonomik ve parasal politikanın açılabileceğini düşünüyor. Zaman'a konuşan diplomatik kaynaklar, Danimarka'nın Türkiye ile fasıl açmaya büyük önem atfettiğine dikkat çekiyor. Diplomatlara göre Fransa'nın vetosunu kaldırması ve diğer üyelerin itiraz etmemesi durumunda Danimarka, 17. faslı açmak için 'elinden geleni' yapacak.

Danimarka, dönem başkanlığı başlarken Türkiye ile yeni bir fasıl açmanın zor olacağını ancak açmak için elinden geleni yapacağını açıklamıştı. Brüksel'deki Fransız diplomatların Türkiye ile 17. faslın açılıp açılamayacağı üzerine çalışmaya başladıkları ancak henüz Paris'ten bu yönde bir talimat almadıkları belirtiliyor. Ankara, Fransa'da 10 ve 17 Haziran'da yapılacak meclis seçimlerinin ardından Hollande'ın 5 fasılla ilgili bir teşebbüste bulunabileceğine ve faslın 30 Haziran'dan önce açılabileceğine inanıyor.

Faslın 30 Haziran'dan önce açılması ehemmiyet taşıyor, zira 1 Temmuz'da Türkiye'nin tanımadığı Kıbrıs Rum Kesimi, dönem başkanlığını devralacak. Ankara, Rumlar fasıl açmayı teklif etse dahi bunu kabul etmeyeceğini ilan etmiş bulunuyor.

Rum Kesimi ve Fransa'nın itirazları yüzünden son 3 dönem başkanlığında hiçbir fasıl müzakerelere açılamadı. Danimarka dönem başkanlığında da fasıl açılmaması durumunda ve Rum Kesimi dönem başkanlığında da Türkiye'nin masaya oturmayacağı düşünüldüğünde 30 ay boyunca müzakerelerde hiçbir mesafe alınmamış olacak. Fransa ve Rum Kesimi'nin engellemeleri yüzünden 35 müzakere faslının yarısı bloke edilmişken müzakere edilebilir fasıl sayısı ise 3'e düşmüş bulunuyor.

2007'nin ilk yarısındaki Alman dönem başkanlığında AB ve Türkiye, ekonomik ve parasal politika faslını açmaya hazırlanırken Fransa'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 'nin vetosu ile karşılaştı. Seçim kampanyasında Türkiye'nin müzakere sürecini tamamen durduracağını söyleyen Sarkozy, mayıs ayında seçilmesinin hemen ardından 5 faslı bloke etmekle yetindi.

"Ekonomik ve Parasal Politika", "Tarım ve Kırsal Kalkınma", "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu", "Kurumlar" ve "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklarının üyelikle doğrudan irtibatı olduğunu iddia eden Sarkozy, bu fasılların açılmasını veto etti. Açılış kriteri olmayan ve müzakereye hazır olan "Ekonomik ve Parasal Politikalar" faslı 5 yıldır blokajın kalkmasını bekliyor. AB en son İspanya dönem başkanlığının son günlerinde 2010'un Haziran ayında "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslını müzakereye açmıştı.





Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs