En Sıcak Konular

'Türkiye, vatandaşlarını yakından takip eder'

12 Mayıs 2012 14:10 tsi
'Türkiye, vatandaşlarını yakından takip eder' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'deki Türk gazetecilerin serbest bırakılmasına ilişkin, ''Önce bir gelsinler. Belki çok duyurulmadı ama Türkiye daima vatandaşlarının zor duruma düşmeleri halinde onları yakından takip eder'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'deki Türk gazetecilerin serbest bırakılmasına ilişkin, ''Önce bir gelsinler. Belki çok duyurulmadı ama Türkiye daima vatandaşlarının zor duruma düşmeleri halinde onları yakından takip eder'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Adıyaman Valiliği'ni ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''Suriye'deki Türk gazetecilerin serbest bırakıldığının ve Suriye'de ateşkesin tehlikeye girdiğine dair yorumlar yapıldığının'' hatırlatılarak, bu konulardaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Gül, ''Önce bir gelsinler. Tabii ki onların hayatları, onlarla ilgili konular devamlı takip edildi. Belki çok duyurulmadı ama Türkiye daima vatandaşlarının zor duruma düşmeleri halinde onları yakından takip eder'' diye konuştu.

Suriye'de yaşanan geçiş döneminin kansız olmasının arzu edildiğini belirten Gül, şöyle konuştu:

''Komşumuzdaki insanların acı çekmesini hiçbir zaman istemeyiz. Artık eski, otoriter rejimlerin bu coğrafyada devamı zaten mümkün değildir. Bu bakımdan geçişin ülkeye zarar vermeden, insanlara acı çektirmeden gerçekleşmesi için de ülkenin yöneticilerine Türkiye her zaman düşüncelerini söylemiştir. Kofi Annan Planı aslında yeni bir fırsattır. Şu anda uygulamasında zorluklar var. Gözlemci sayısının artırılması gerekir. Sayıları 300'e kadar çıkacak ama bunun birkaç bin olması gerekir ki gerçekten etkin olabilsin. Bu sağlanabilirse o zaman Suriye'nin yeni bir döneme geçişi daha acısız bir şekilde gerçekleşir. Biz bu planın uygulanmasında ısrarcıyız.''

Gül, ''12 Eylül darbesine ilişkin davaya Cumhurbaşkanlığının müdahil olup olmayacağına'' ilişkin soruyu, ''O zaman biliyorsunuz, Cumhurbaşkanı yoktu memlekette maalesef'' diye yanıtladı.

-Fenerbahçe-Galatasaray derbisi-

Bir basın mensubunun ''Beşiktaş ile Trabzonspor'un dünkü maçta berabere kaldıklarını'' hatırlatarak, bugün yapılacak Fenerbahçe-Galatasaray maçına ilişkin tahminini sorması üzerine de Gül, şunları söyledi:

''Geçmiş için bir şey söylemenin artık faydası yok. Bugünkü maç iki büyük takımın ve iki büyük taraftarın da buluşması olacak. O bakımdan sakin geçmesini, kim iyi oynarsa onun kazanmasını isteriz. Spor kavga değil centilmenliktir, dayanışmadır. Taraftarların, spor kulüplerinin ve herkesin centilmence mücadele vermelerini beklerim. Gönlümdeki kazanamadı, şimdi bakalım hangisi olursa...''

-''Kız erkek ayırt etmeden, eğitim birinci öncelik''-

Gül, bir basın mensubunun ''Kampüs Okulları Projesi'nin özellikle küçük kentlerde uygulanmasına'' yönelik isteğini dile getirmesi üzerine, eğitime birinci derecede önem verdiklerini, eğitimli insan gücü olmadan kalkınmanın sağlanamayacağını vurguladı.

''Eğitim deyince kız-erkek ayırmadan herkesin eğitilmesi, hükümetlerimizin, bütün kurumlarımızın, devletimizin birinci önceliğidir'' diyen Gül, son yıllarda bütçeden en büyük payın eğitime ayrıldığını ifade etti.

Yerel yönetimlerin ve ilgili bakanlıkların birimlerinin eğitimin öneminin farkında olduğunu dile getiren Gül, ''Engeller varsa bunların süratli şekilde kaldırılması gerekir. Bunun için herkesin iyi bir işbirliği yapması gerekir'' diye konuştu.

Gül, bir gazetecinin ''Türkiye'de mezar yeri kesin olarak bilinen iki sahabeden biri olan Safvan Bin Muattal'ın kabrinin bulunduğu yere ilişkin projenin Cumhurbaşkanlığının himayesine alınıp alınmayacağına'' ilişkin sorusu üzerine, bu topraklarda çok büyük alimlerin yetiştiğini söyledi.

Bölgenin ''peygamberler ve sahabeler diyarı'' olarak bilindiğini belirten Gül, kendisinin de Safvan Bin Muattal'ın mezarını bugün ziyaret edeceğini dile getirdi.

Bu topraklardaki zenginliğin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ifade eden Gül, zenginliklerin korunması için ne gerekirse yapılacağını kaydetti.



Bu haber 866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,157 µs