En Sıcak Konular

Balkanlardaki vakıfların envanteri çıkarılıyor

12 Mayıs 2012 11:53 tsi
Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Balkanlar'daki vakıf eserlerinin envanterini çıkarttıklarını, bu iş için Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk devletlerinin kendilerine izin vermesi gerektiğini söyledi.


'Bursa'dan Balkanlara Vakıf Medeniyeti Sempozyumu' Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılımıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Sempozyumda konuşan Vali Şahabettin Harput, Bursa'da bin 410 vakıf eseri bulunduğunu, aynı şekilde Balkanlarda birçok ülkede çok daha fazla eserin var olduğunu ifade etti.

Bunların bir bölümünün yok olduğunu, birçoğunun da can çekiştiğine dikkat çeken Harput, Vakıf Haftası nedeniyle, vakıf kültürünü ve inancını topluma ve gençlere anlatmamın önemine değindi.

Harput, Balkanlara ilk geçişin Bursa'dan olduğunu hatırlatarak, Bursa'nın bu geleneğini sürdürdüğünü, belediyelerin ve diğer kurumların yarış halinde o eserleri ayağa kaldırma noktasında adeta yarış içinde olduğunu vurguladı.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem ise Balkan vakıfları konusunun kendileri açısından son derece önemli olduğunu ve bu yıl bu temayı seçerek Balkanlar'daki vakıf eserlerini göz önüne getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Vakıf kurumunun Osmanlı'yı kurduğuna dikkat çeken Erdem, şöyle konuştu: "Vakfı çekip aldığınız zaman Osmanlı diye bir şey yoktur. Çünkü Osmanlı bir şehri kurarken önce orada vakıf eserlerini, külliyelerini kuruyor. Ondan sonra şehir onun etrafında büyüyor. Osmanlıda meydan etrafında büyüyen bir şehir yoktur, vakfın etrafında büyüyen bir şehir vardır. Balkanlarda Osmanlı'ya, bize ait eserler görüp gururlanıyorsak, 'biz buralardaydık ve hala buradaydık' diyebiliyorsak onun sebebi vakıf eserleridir."

"BALKANLARDAKİ VAKIF ENVANTERİNİ ÇIKARTIYORUZ"

Balkanlardaki bütün vakıf envanterini çıkartmaya çalıştıklarını belirten Ertem, şöyle devam etti: "Bosna'da çıkardık, Kosova'da devam ediyor. Yunanistan ve Bulgaristan da envanter çıkarttık. Birinci işimiz bu vakıf envanterini çıkartmak ardından da ihya ve inşa hareketini yapmak. Bunun içi de bizim gayretimiz ve bütçemiz var. Yeter ki ilgili ülkelerin, her ne kadar Bosna ve Kosova ile kolay çalışabiliyorsak da Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk devletlerinin müsaade etmesi gerekiyor. Vakıf eserleri son olarak orada aslına göre yaşatabilirsek, işte biz orada Osmanlıyı yaşatmış olacağız."

Cihan



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,794 µs