En Sıcak Konular

Özkök'ten Windows ve Gmail uyarısı!

12 Mayıs 2012 10:13 tsi
Özkök'ten Windows ve Gmail uyarısı! "ABD istihbaratının Windows'tan bazı açık kapılar bırakmasını istemeyeceğinden emin miyiz? Mutlaka yaparken, 'birkaç kapı bırakın oradan sisteme gireyim' diyecek. "

2002-2006 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten ve o dönem Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yönetimindeki cuntacı generallerin aksine demokrasiye bağlılığıyla hafızalara kazınan emekli Orgeneral Hilmi Özkök, İzmir'in Urla ilçesindeki evinde anılarını paylaştı. Gençlik yıllarından beri elektroniğe çok meraklı olduğunu belirten Özkök, 12 Eylül 1980 darbesinden önce 'yazılımcı' olmak için TSK'dan istifa ettiğini, ancak darbe olduktan sonra bütün istifaların durdurulduğunu açıkladı.

ANTENCİLİK YAPACAKTIM

12 Eylül müdahalesinden önce hiçbir şeyden haberi olmadığını vurgulayan Hilmi Özkök, şunları anlattı:

"İzindeydim, izinden geldim... Eşime dedim ki 'ben ayrılacağım'. 'Ne yapacaksın' dedi. Bir de yüzbaşılığımda da ayrılmaya kalkışmıştım. O zaman televizyon antenciliği yapacaktım. Bu sefer dedim 'yazılım'. Bilgisayarlar çok önem kazanıyor, ben yazılım şirketi kuracağım dedim. Baktım hiç yüzü gülmüyor, istemiyor... Fakat ben kafaya koydum. 12 Eylül müdahalesinden önce komutanıma gittim, 'Ayrılmayı düşünüyorum' dedim. 'Bilgisayar yazılımcılığı yapacağım' dedim. Meğer ihtilal olacakmış haberim yok. Sonra ihtilal oldu. İstifalar durduruldu. Özel kalem müdürlüğü yaptım. Sonra 22 sene generallik yaptım. Zannettim ki 'deli misin, sen akıllı çocuksun sen istikbal vaat ediyorsun' falan diyecek. Hiçbir sey demedi. 'Tabi, istersen gidersin' dedi. Ben o zaman çok şaşırdım, meğer ihtilal olacakmış haberim yok."

ELEKTRONİĞE ÇOK HEVESLİYDİM

"Hindistan'da şirket kurmuşlar, InfoSys diye. Benim düşüncemden 2 sene sonra kurmuşlar. O kadar büyük bir sistem. Gençler orada devamlı yazılım yapıyorlar. Orada vesile oldu anlattım, dedim ki; 'Ben sizden iki sene önce davranacaktım, Türkiye'nin Microsoftu da ben olacaktım' dedim" diyen Özkök, şartların bazen düşünceleri uygulama fırsatı vermediğini dile getirdi. Teğmenliği sırasında ABD'ye uçaksavar füzelerinin elektronik bakım kursuna gittiğini, eskiden beri elektroniğe karşı hevesinin, kabiliyetinin olduğunu anlatan Özkök, o dönem "Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bilgisayarlar hangi kademeye kadar, nasıl kullanılmalıdır" diye bir tez hazırladığını da anlattı. Genelkurmay Başkanı olduktan sonra bu tezi Harp Akademilerinden getirterek yeniden incelediğini dile getiren Özkök, "Bayağı ileriyi görmüşüm" dedi.

WINDOWS AÇIK VEREBİLİR!

Türkiye'de milli işletim sistemi olmadığı için yabancı işletim sistemi kullanmak zorunda kalındığını belirten Özkök, "Mesela Windows gibi... ABD istihbaratının Windows'tan bazı açık kapılar bırakmasını istemeyeceğinden emin miyiz? Mutlaka yaparken, 'birkaç kapı bırakın oradan sisteme gireyim' diyecek. Mesela Google'u düşünün. Herkesin bir Gmail hesabı var. Benim de var. Türkiye'de ben Genelkurmay Başkanlığı yapmış bir kişiyim. Google hesabındaki tüm bilgiler ABD'deki serverlerda saklanıyor. 'İstediğiniz kadar hafıza kullanın' diyor. Bütün bilgiler orada. Açıp bakmaz mı ne oluyor, kimler ne yazıyor. Bunların bilincinde olarak onu kullanmamız lazım" diye konuştu. 

Bu haber 1,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,154 µs