En Sıcak Konular

JP Morgan’dan 2 milyar dolarlık ‘balina’ hatası

12 Mayıs 2012 08:52 tsi
ABD’nin en büyük varlık sahibi bankası JP Morgan’ın yaptığı devasa bir al-sat (hedging) işlemi bankanın en az 2 milyar dolar zarar etmesine neden oldu.

Zarar, bankanın baş yatırım bürosunun aldığı bir pozisyondan kaynaklandı. Zarara neden olan hataların, finansal kriz sırasında bile zarar açıklamayan ve güçlü bir risk yöneticisi olarak görülen JP Morgan için bir mahcubiyet nedeni olduğu ve Washington’dan sektöre yönelik baskıların artabileceği belirtildi.

Londra balinası

JP Morgan’dan gelen haber finans hisselerinin yanı sıra bankanın ve CEO’su Jamie Dimon’un itibarı üzerinde olumsuz etki yarattı. Wall Street Journal geçen ay yaptığı bir haberde, ‘Londra balinası’ takma adını taşıyan bir işlemcinin açtığı yatırım pozisyonlarının kredi piyasası sektörünü sinirlendirdiğini yazmıştı. Bankanın ekonominin iyileşeceğini düşünerek, şirket tahvillerine yaptığı karmaşık yatırımlarda işler yolunda gitmeyince, banka büyük zarar etti.
CEO’su Jamie Dimon, 200 milyon dolar kâr beklenirken zarar ettiklerini itiraf etmesi piyasalarda da şok etkisi yarattı. Dimon, açıklamasında aptalca hatalar yaptıklarını rezalet yanlışlara imza attıklarını, yüzlerine yumurta atılmayı hak ettiklerini dile getirerek, hatayı ikinci kez hedge etmedikleri için düzeltemediklerini belirtti.

JP Morgan hisseleri 13 milyar dolar eridi

ABD’nin en büyük bankalarından JP Morgan’ın son 6 haftada türev işlemlerden 2 milyar dolar zarar ettiğini açıklaması sonrasında New York Borsası da düşüşle açıldı. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.27 kayıpla 12.820,60 puana geriledi. Asya’da da sert satışlar gözlenirken, MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 1 değer kaybetti. Frankfurt borsasında ise banka hisseleri ise yüzde 7 oranında değer kaybetti. 142 milyar dolar piyasa değerine sahip JP Morgan hisselerindeki kayıp dün yüzde 9.28’e ulaştı. JP Morgan’ın hisselerinin bir günlük kaybı da yaklaşık 13.1 milyar doları buldu.

Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,444 µs