En Sıcak Konular

Yargıtay Başkanından flaş açıklama

11 Mayıs 2012 19:08 tsi
Yargıtay'ın yeni Başkanı Ali Alkan düzenlenen törenle mazbatasını eski başkan Nazım Kaynak’ın elinden aldı.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, kuvvetler ayrılığı ilkesinin devleti oluşturan kurumların çatışması olmadığını belirtti. Alkan, “Hukukun üstün olduğu, insan onurunun, temel hak ve özgürlüklerinin öne çıktığı, evrensel hukuk ilkelerinin dikkate alındığı sivil ve demokratik bir anayasa yapılması temennimizdir." dedi.
 
Alkan törende yaptığı konuşmada, 38 yıllık meslek yaşantısından sonra 144 yıllık bir yüksek mahkeme olan Yargıtay'ı temsil ve yönetmek gibi 'onurlu ve ağır bir yükün' altına girdiğini vurgulayarak, görevi devraldığı, yaş haddinden emekli olan Nazım Kaynak'ın da yargıya ve Yargıtay'a bugüne kadar sunduğu hizmetlerin asla unutulmayacağını belirtti.
 
Yasama, yürütme ve yargının, kuvvetler ayrılığı ilkesine göre ve anayasanın çizdiği sınırlar içerisinde faaliyetlerini yürüttüklerini, tarafsızlık ve bağımsızlığın ise yargı erkinin vazgeçilmez en temel ilkeleri olduğunu aktaran Alkan, "Biz dün olduğu gibi bugün ve yarın da tarafsızlık ve bağımsızlıktan ödün vermeyeceğiz. Ayrıca kuvvetler ayrılığı ilkesinin devleti oluşturan kurumların çatışması olmadığını da belirtmek isterim. Hukukun üstün olduğu, insan onurunun, temel hak ve özgürlüklerinin öne çıktığı, evrensel hukuk ilkelerinin dikkate alındığı sivil ve demokratik bir Anayasa yapılması temennimizdir." diye konuştu.
 
İŞ YÜKÜ NEDENİYLE YARGILAMALAR MAKUL SÜRE İÇİNDE BİTİRİLEMİYOR
 

Adaletin bir an önce gerçekleşmesi ve toplumun beklentilerine cevap verebilmek için çalıştıklarını ifade eden Alkan, Yargıtay'daki aşırı iş yükünden kaynaklanan gecikmelere dikkat çekti. Yargılamaların makul süre içinde bitirilemediğini ve hak kayıpları yaşandığını anlatan Alkan, "Bunun bilincinde olarak bizim de en öncelikli ve önemli sorunumuz Yargıtay'daki iş yükünün makul düzeye indirilmesidir. Bunun için Sayın Kaynak döneminde başlatılan ve sonuçlarını vermeye başlayan çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
 
Yargıtay Kanunu'nda yapılan değişikliklerinde yakında Meclis'e gönderileceğini kaydeden Alkan, konuşmasına şöyle devam etti: “Yargıtay'ın öncelikli sorunlarından biri de bina sorunudur. Önceki dönemde Yargıtay'a İncek mevkiinde arsa tahsisi yapıldı. Resmi devir işlemleri tamamlandıktan sonra Yargıtay'a yaraşır modern, adli mimariye uygun ve ihtiyaçlarına cevap veren bir binanın en kısa sürede inşası için arkadaşlarımla birlikte var gücümüzle çalışacağız. Yargıtay'ın amaç ve hedeflerine ulaşmada izlenecek stratejileri belirleyen 'Yargıtay 2010-2014 Stratejik Planı' doğrultusunda eksikliklerimizi tamamlayarak zayıf yönlerimizi güçlendirecek, gerekli önlemleri alacağız. Yargının ve Yargıtay'ın birikmiş sorunlarının çözümüne bir nebze katkımız olursa ben ve yönetimim kendimizi mutlu addedeceğiz."
 
Alkan’a mazbatasını veren eski Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak ise ''Mahkeme kadıya mülk değil. Hep o anlayışla çalıştık, kişiler geçici makamlarsa kalıcıdır.'' dedi. Konuşmaların ardından tören sona erdi. Alkan ve Yargıtay üyeleri Anıtkabir'i ziyaret ederek, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı.

cihan

 

Bu haber 786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,742 µs