En Sıcak Konular

Çekte korkulan oldu: Bir ayda 17 bine fırladı!

11 Mayıs 2012 15:06 tsi
'Karşılıksız çekte hapis cezası kaldırılırsa ödenmeyen çek sayısı patlayacak' isyanı gerçek oldu. Martta ödenmeyen çek sayısı 17 bin 228'le rekora ulaşıldı.

TOBB Başkanı, "Çeke yeniden itibar kazandırılsın" dedi. Ocak sonunda yürürlüğe giren ve çekte hapis cezasının kaldıran yasal düzenleme çekin itibarsızlaşmasına yol açtı ve çekler ödenmez hale geldi.

Merkez Bankası verilerine göre bu kuruma aktarılan ödenmemiş ve  mahkemelik olan çek sayısı bu yılın mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 354 artış oldu.

Karşılıksız çekle ilgili mahkeme kararı 2011'de 3 bin 793 iken, 2012 yılının mart ayında 17 bin 228'e yükselerek rekor sayıya yükseldi. 3 ayda yüzde 63 arttı Karşılıksız çek sayısındaki artış bu yılın ilk 3 ayında da rekor seviyeye yükseldi.

Geçen yılın ilk 3 ayında 14 bin 349 olan mahkemeye intikal eden karşılıksız çekte sayısı bu yılın ilk 3 ayında yüzde 63'lük artışla 23 bin 407'ye çıktı. Çek yasası ile ilgili tartışmalar, bir dönem kamuoyuna damgasını vurmuş, çek yasası Meclis'te kabul edildikten sonra iş dünyasında gelen 'karşılıksız çek sayısı patlayacak' tepkisi de Merkez Bankası'nın son rakamlarıyla doğrulanmış oldu.

2 çekten biri ödenmiyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Hisarcıklıoğlu, hapis cezasının kaldırımasının ardından sistemin kurulmaması nedeniyle çekin itibarsızlığına dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi:

* Çekte hapis cezasının kaldırılması doğruydu. Ancak çekin itibarının korunması gerekiyordu. * Bir an önce çekte sorgulama sistemi hayata geçirilmeli. *Ayrıca karşılıksız mahkeme sonrası çeklerin geri ödenme oranı ilk üç ayda yüzde 70'ten yüzde 50'ye geriledi. Böylece her 2 çekten biri mahkeme kararına rağmen ödenmemiş oldu. Esnaf büyük sıkıntı içinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, piyasada yaşanan ciddi para darlığı nedeniyle karşılıksız çek artışlarının doğal olduğunu belirtti. Palandöken, " Şu an esnaf büyük sıkıntı içinde" diye konuştu. Tabloda görüldüğü gibi 31 Ocak 2012'de Meclis'ten geçen çekte hapis cezasını kaldıran yasadan sonra Merkez Bankası verilerine göre, karşılıksız çek sayısında ilk patlama mart verilerine yansıdı. 

Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,504 µs