En Sıcak Konular

Şahin: Göç hareketini berekete çevirmeliyiz

11 Mayıs 2012 15:05 tsi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, göçün negatif taraflarının pozitife çevrilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, "Bize düşen bu hareketi berekete çevirmektir." dedi.

'Uluslararası Göç Sempozyumu' Gaziantep'te başladı. Sempozyuma Başbakan Yardımcısı Belir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Almanya Federal Göç Mülteciler ve Entegrasyon Bakanı Maria Böhmer, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve çok sayıda akademisyen katıldı. Müzik dinletisiyle başlayan sempozyumun açılışında sema gösterisi sergilendi, 'Almanya'da Türkler' belgeseli gösterildi.

Programın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bütün sınırların kalktığı, bilginin hızla yayıldığı bir dünyada yaşadıklarını ifade etti. Şahin, "Göç umuda geliyorsa, aşa, işe, ekmeğe geliyorsa, bu hareket her alanda bir değişim ve dönüşüm oluyorsa, bize düşen bu hareketi berekete dönüştürmek. Göçün, negatif taraflarını pozitife çevirmeliyiz." diye konuştu. Artık 1950'li yıllarda olunmadığını hatırlatan ve Almanya'ya da o dönemde birçok Türk'ün gittiğini kaydeden Şahin, "Bir kuşak, hemen döneceğiz diye gitti. Almanlar da onlara zaten gidecekler diye misafir gözüyle baktı. Göç Yasası o yüzden 2008 yılında çıktı. Bu bizim gerçeğimiz. Biz birlikte yaşamalıyız. Bunun hukuki alt yapısını düzenlemeliyiz." ifadelerini kullandı.

Göç konusunda, bireye ve hükümete düşen görevler olduğuna dikkat çeken Şahin, "Bilimsel manada baktığımız zaman, insanlara alternatifler sunuyorsan, eğer daha iyi yaşama koşulları içerisinde kendi rızasıyla bir yerden bir yere hareket ediyorsa eyvallah. Ama onun istihdam imkanlarını, sağlık imkanlarını sunmuyorsanız, bunu engellemeniz mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu. Eğitimden sağlığa birçok reformu ve teşvik paketlerini bunun için çıkardıklarını kaydeden Şahin, 10 yıl öncesine bakıldığında birçok şeyin negatiften pozitife dönüştüğüne işaret etti. Hangi bölgede olursa olsun herkesin yaşam kalitesini yükseltme azim ve kararlılığında olduklarını dile getiren Şahin, fırsat eşitliği için birçok yapısal değişiklikler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Pilot olarak iki ilde uyguladıkları Aile Sosyal Destek Uzmanları Projesi'ne de değinen Şahin, koruyucu hekimlik uygulamasını sosyal politikalarda da gerçekleştirmek için bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini anlattı.

Kaynak: CİHAN



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,446 µs