En Sıcak Konular

Moloz atıklarının da geri dönüşümü sağlanacak

11 Mayıs 2012 13:55 tsi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatlardan çıkan molozlarda geri dönüşüm yapmak için çalışma başlattı.

Projeyle, enkazlardan ortaya çıkacak ahşap, alüminyum ve PVC yapımlı kapı ve pencereler, demir ve çelik malzemeler, bakır kablolar, tesisat malzemeleri, kiremit ve ahşap malzemeleri yerinde kolayca ayrıştırıp tekrar yapı sektörüne kazandırmayı isterken geri kalan molozları ise özel kurulacak geri dönüşüm tesislerinde işlenip düşük kaliteli beton ve çimento haline getirilecek. Bu betonlar kaldırım taşı, yolaltı dolgu malzemesi, tretuar ve park taşı olarak kullanılacak.

Afet Riski Altındaki Alanların dönüştürülmesi Meclis gündeminde yasalaşmayı beklerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Binalardan çıkacak hafriyat ve molozları dönüştürmek için proje çalışmaları yapan bakanlık, yıkılan binaların kalıntılarını doğaya zarar vermeyecek şekilde geri dönüştürmek istiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 'sıfır artık' parolası ile yola çıktıklarını belirterek, yıkılacak bina içindeki her şeyi geri kazanmak istediklerini söyledi. Yıkılan binalardan elde edilen betonu daha çok dolgu malzemesi olarak kullanacaklarını belirten Bayraktar, "Yıkım teknolojisi çok ciddi gelişti. Yıkılan binalardan ne malzeme kullanabiliyorsak kullanacağız." dedi.

Bakanlık projeyle, enkazlardan ortaya çıkacak ahşap, alüminyum ve PVC yapımlı kapı ve pencereler, demir ve çelik malzemeler, bakır kablolar, tesisat malzemeleri, kiremit ve ahşap malzemeleri yerinde kolayca ayrıştırıp tekrar yapı sektörüne kazandırmayı isterken geri kalan molozları ise özel kurulacak geri dönüşüm tesislerinde işleyip düşük kaliteli beton ve çimento haline getirecek. Bakanlık daha sonra bunları başta kaldırım taşı olmak üzere yolaltı dolgu malzemesi, tretuar ve park taşı olarak kullanacak.

Bakanlığın ilk hedefi başta Hollanda olmak üzere taş açısından zengin olmayan ülkelerden bulunan gelişmiş beton kırma teknolojisini Türkiye'ye kazandırmak olacak. Yapılacak geri dönüşüm çalışmasıyla bakanlık büyükşehir belediyelerinin dolgu malzemelerine ve düşük kaliteli betonlara harcadığı milyonlarca liradan tasarruf etmelerini sağlayacak. Türkiye genelinde 7 milyon binanın elden geçeceğini belirten bakanlık geri dönüşümün yapılmaması halinde inşaatlardan çıkan molozların nakledilmesi için 30 milyon ağır tonajlı nakliye aracına ihtiyaç duyulabileceğini belirtti. Bakanlık ayrıca inşaat ve yıkıntı artıklarının bir stadyuma biriktirilmek istenmesi halinde 350 adet Arena Stadı'na ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

cihan
 

Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,536 µs