En Sıcak Konular

'İsrail'e Türk vetosu yok'

11 Mayıs 2012 12:46 tsi
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Senato'da yaptığı konuşmada, İsrail'in, Chicago'daki NATO Zirvesi'ne katılmayacak olmasına Türkiye'nin vetosunun neden olmadığını söyledi.

İsrail'in, 20-21 Mayıs günlerinde Chicago'da yapılacak olan NATO Zirvesi'ne, Türkiye'nin vetosu nedeniyle katılamayacağı savları, Obama Yönetimince yalanlandı. ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Başkan Yardımcısı Philip Gordon, İsrail'in zirveye katılmayacak olmasının Türkiye'nin vetosundan kaynaklanmadığını, kendisine bir davet yapılmadığını söyledi.

Philip Gordon, Senato Dış İlişkileri Komisyonu'nda yaptığı konuşmada İsrail'in Chicago Zirvesi'ne katılmaması konusunda "yanlış anlamalar" olduğunu belirtti.

"Türkiye-İsrail ilişkilerinden üzüntü duyuyoruz"

İsrail'in NATO'nun önemli bir ortağı, ABD'nin önemli bir müttefiki olduğunu ifade eden Gordon "Ancak, Chicago zirvesinin hiçbir zaman tüm ortaklıkların bir araya geleceği bir toplantı olması öngörülmemişti, lojistik ve zaman nedenlerinden dolayı" diye konuştu.
Gordon, Türkiye'nin İsrail'i veto ettiği haberlerinin doğru olmadığını belirterek "Sizin çok iyi bildiğiniz gibi gerçek olanı, Türkiye-İsrail ilişkisi gergin oluşudur ve biz bundan derin bir üzüntü duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Yahudi lobilerden Clinton'a mektuplar

Bu arada, İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, bu konudaki haberinde ABD'deki iki büyük Yahudi örgütü ADL ve Amerikan Yahudi Komitesinin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a mektuplar göndererek İsrail'in NATO Zirvesi'ne katılmayacak olmasından duydukları kaygıyı dile getirirken "Türk vetosunu by-pass etme yolununun bulunmasını" istediler.

ADL Direktörü Abraham H. Foxman, mektubunda, ABD'nin NATO'nun ortaklarının her zirveye davet edilmesi diye bir uygulama olmadığı yönündeki açıklamalarına tepki göstererek "NATO üyesi 28 ülkeye ek olarak zirveye 25 konuk ülke de katılacak" diye yazdı.

"İsrail'in politize biçimde dışlanmasının, potansiyel olarak gerçek olumsuz güvenlik etkileri olacak" ifadelerinin kullanıldığı mektupta ayrıca dışlanmanın, "bu kritik dönemde" gerçekleştiği, İran tarafından not edileceği de savunuldu.

"Tartışma üst düzey Türk yetkililerinin itirazlarıyla başladı"

Haaretz gazetesi, ayrıca "Tartışmalar, İsrail'in zirveye katılmaya izin verilmesinden önce İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesini talep eden bazı üst düzey Türk yetkililerinin itirazları ile başladı" diye yazdı.



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs