En Sıcak Konular

ABD'den Türkiye'ye İsrail eleştirisi

11 Mayıs 2012 11:38 tsi
ABD'den Türkiye'ye İsrail eleştirisi Gordon, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde katıldığı “NATO: Chicago ve Ötesi” başlıklı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, NATO'da İsrail ile ortaklık faaliyetlerinin Türkiye'nin itirazları nedeniyle ilerlememesinden üzüntü duyduklarını belirterek, “Hiçbir ülke, ikili anlaşmazlıklarını ittifaka taşımamalı” dedi.Gordon, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde katıldığı “NATO: Chicago ve Ötesi” başlıklı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.

Cumhuriyetçi Parti Utah Senatörü Mike Lee'nin, “Önümüzdeki 10 gün içerisinde Türkiye'nin, İsrail'in NATO zirvesine katılımına itirazının yumuşamasını bekliyor musunuz?” şeklindeki sorusuna cevaben Gordon, bu konuda bir yanlış anlaşılma olduğunu ve konuya açıklık getirmek istediğini kaydederek, şunları söyledi:

“NATO, İsrail'i Chicago'daki zirveye davet etmeyi tasarlamadı. İsrail, NATO'nun önemli bir ortağı ve tabii ABD'nin de önemli bir müttefiki. NATO'nun ortaklık düzenlemelerinden Akdeniz Diyaloğu'nun bir üyesi.

Ancak Chicago zirvesinde, lojistik ve zaman meselesinden dolayı, bu ortaklıkların her birinin toplantısının yapılması hiçbir zaman gündemde yoktu. Dolayısıyla Akdeniz Diyaloğu'nun bir toplantısı ve İsrail'e yönelik, Türkiye'nin engelleyebileceği özel bir davet söz konusu değildi. Bu konuyla alakalı haberler ve spekülasyonları gördüm ama bunlar doğru değil.

Doğru olan, sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, Türkiye-İsrail ilişkilerinin endişe verici olduğu ve bu durumdan derin üzüntü duyuyoruz. Bu iki ülke arasındaki derin işbirliği, Ortadoğu'nun en olumlu unsurlarından birisiydi. Bu problemi aşmak için diplomatik anlamda çok çaba gösterdik ve NATO'da İsrail ile ortaklık faaliyetlerinin Türkiye'nin itirazları nedeniyle ilerlememesinden dolayı üzüntülüyüz. Hiçbir ülke ikili anlaşmazlıklarını ittifaka taşımamalı, bu hususta çok netiz”.

"İKİLİ ANLAŞMAZLIKLAR TAŞINMAMALI"

Gordon, Senatör Lee'nin, “Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin, İsrail ile NATO arasındaki ilişkiler açısından iyiye işaret olmadığını mı söylüyorsunuz?” sorusu üzerine, “Bu doğru. NATO'nun, Akdeniz Arap dünyası genelindeki çok sayıda ülkeyle ortaklık faaliyetlerini içeren bir geçmişi var. Bunu bir paket olarak görüyoruz. Öncelikle, ülkelerin herhangi bir ikili anlaşmazlığı ittifaka taşımalarını, ortaklık faaliyetlerini engellemelerini kabul etmiyoruz. Belirli bir müttefike karşı ayrımcılığa izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

ABD'nin, NATO'nun ortaklık faaliyetlerinde diğerlerinin katılımına imkan tanınırken, belirli ülkelerin engellenmesine izin vermeyeceğini yineleyen Gordon, Senatör Lee'nin, “Ama Türkiye yine de İsrail'in içinde yer aldığı herhangi bir ortaklık faaliyetine itiraz ediyor” yorumu üzerine, “doğru” ifadesini kullandı.

aa

Bu haber 902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,583 µs