En Sıcak Konular

İyileşmenin formülü doğada

11 Mayıs 2012 11:10 tsi
İyileşmenin formülü doğada Kronik hastalıkların tedavisinde ‘etkin ama yan etkisiz’ ilaç arayışı bilim adamlarını doğaya yöneltti. İşte etkinliği son araştırmalardan çıkan bilimsel raporlarla kanıtlanmış doğal ilaçlar.

Selahattin DÖNMEZ / Star
sdonmez@sdonmez.com

Araştırmalar, bitkisel kaynaklı diyetlerle beslenmenin, kanser ve diğer kronik hastalıklar riskini azalttığını gösteriyor. Yaşam ömrünün kalitesi için karbonhidrat, protein ve yağı dengeli, doymuş yağı ve kolesterolü az, posa açısından zengin bir beslenme şeklidir. Hastalıktan koruduğu araştırmalarla saptanmış olan bazı yiyecekler ve özellikleri araştırdım. Hangi besinleri nasıl yemeliyiz rehberi ile hayatınızı kazanmak sizin elinizdedir.

Brokoli, lahana, karnabahar: Lahananın yüzde 70, karnabaharın yüzde 67, brokolinin yüzde 56, Brüksel lahanasının yüzde 29 oranlarında kanser riskinin azalttığı belirlendi.

Çay: Çaydaki polifenolik öğelerin, kanser ve kalp-damar riskinin azalttığı ve bu etkinin daha çok yeşil çay ile ilgili olduğu ileri sürülüyor.

Domates: Domates, karotenoidlerden ve likopen yönünden zengindir. Likopenin antioksidan etkisi nedeniyle, göğüs, sindirim sistemi kanserleri, mesane ve akciğer kanser riskinin azalttığı bildiriliyor.

Fındık: Fındığın içerdiği toplam yağın yüzde 77’sinin, kanda kolesterolün yükselmesini önleyerek, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteren, tekli doymamış yağ asidi olan oleik asit içerdiği belirlendi. Fındığın kanseri önlediği, yapılan araştırmalarda ileri sürülüyor. Fındık, vücutta kan basıncının düzenlenmesinde rol oynuyor, kemik gelişimine olumlu katkıda bulunuyor.

Keten tohumu: Keten tohumu, omega 3 yağ asidi ve alfa linoleik asitten zengindir. İçerdiği lignan adlı maddeyle, östrojene bağlı olarak gelişen kanserleri önlemede etkili olduğu sürülüyor. Ayrıca keten tohumunun, total kolesterolü ve kalp-damar hastalık riskinin azalttığı belirtiliyor.

Meyan kökü: Meyan kökü, tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Meyan kökü bileşiminde bulunan glikozidlerin, alerjiyi ve iltihabı önleyen bir etkiye sahip olduğu bildiriliyor.

Sarımsak: Sarımsağın kanserden koruyucu etkisinin, kükürtlü bileşiklerden kaynaklandığı belirtiliyor. Kalp hastalığı ve buna bağlı olarak gelişen hastalıkların tedavisinde ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkili olduğu öne sürülüyor.

SOYA, BÖBREK TEDAVİSİNDE ETKİLİ

Soya fasulyesi: Soya fasulyesinin, kalp-damar hastalığı, kanser ve osteoporoz gibi hastalıklardan korunmada ve tedavisinde, menopoz sonrası şikayetleri azaltmada etkili olduğu ve diyabete bağlı gelişen böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı öne sürülüyor. Bu etkilerin, antioksidan etkilerine bağlı olduğu düşünülüyor.

Şarap ve üzüm: Şarabın, özellikle kırmızı şarabın, kalp-damar hastalık riskinin azalttığına dair çalışmalar son yıllarda yoğunlaşmıştır. Kırmızı şarapta yüksek miktarlarda bulunan fenolik grupların LDL’nin oksidasyonunu önlediği bulundu. Ayrıca, kırmızı şarabın östrojenik özelliklere sahip olması dolayısıyla, östrojene bağlı olarak gelişen kanserleri önlediği bazı çalışmalarda bildirildi.

Yulaf: Kolesterolün düşürücü özelliğe sahip olan çözünebilir posa içeren yulaf ürünlerinin, total kolesterol ve LDL kolesterolü düşürerek, koroner kal hastalığı riskinin azalttığı, araştırmalarla ortaya konmuştur.


Bu haber 1,221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,094 µs