En Sıcak Konular

12 Eylül davasında 4. duruşma

11 Mayıs 2012 10:52 tsi
12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın 4. duruşması başladı.

Türkiye'nin çeşitli illerinden davayı takip etmek için gelen darbe mağdurları, yakınları ve çeşitli sivil toplum kuruluş Ankara Adliyesi önünde toplandı. 12 Eylül davasıyla ilgili çeşitli dövizler taşıyan grup üyeleri, 'Paşa maşa yargılanacak', '12 Eylül'ü aklama yargıla' sloganları attı. Devrimci 78'liler Federasyonu'nun ise üzerinde '12 Eylül mahkemesine sunulmak üzere işte belge' yazan darağacı ile adliyeye gelmesi dikkat çekti.

Adliye önünde bulunan havuzun etrafının darbe döneminde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarıyla çevrildiği görüldü. Davanın görüldüğü Ankara Adliyesi etrafında polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Anayasanın geçici 15. maddesinin, 12 Eylül 2010'da yapılan referandum ile kaldırılmasının ardından, şikâyet dilekçelerini değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül sürecine ilişkin soruşturma başlatmıştı. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianame Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti.

Duruşmalar sonrasında, işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili Evren ve Şahinkaya hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar veren mahkeme, aralarında TBMM, Başbakanlık, CHP ve MHP'nin de bulunduğu bazı müdahillik taleplerini kabul etmişti.

Sanıklara yurt dışına çıkış yasağı getiren mahkeme, tutuklama taleplerinin reddine karar vererek duruşmayı ertelemişti. 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek' ile suçlanan Evren ve Şahinkaya'nın yargılandığı 12 Eylül davasının 4. duruşması görülmeye başlandı.

Evren ve Şahinkaya yine mahkemede yok

Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam ediliyor. Dördüncü duruşmada sanıklar Evren ve Şahinkaya yine gelmezken, sanık avukatları hazır bulundu. Duruşmaya müdahiller ile avukatları da katılıyor. Mahkeme Başkanı, müdahillikleri kabul edilenlerin isimlerini okuyor.

cihan


Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,386 µs