En Sıcak Konular

Avrupa: Türkiye'nin İran politikası kafa karıştırıcı

11 Mayıs 2012 10:46 tsi
Avrupa: Türkiye'nin İran politikası kafa karıştırıcı Türkiye'nin aktif dış politika izlerken kullandığı üslup ve dilin Avrupalıları rahatsız ettiği ortaya çıktı.

Avrupalılar Türk dış politikasını genel anlamda olumlu bulurken kendini ifade etme tarzı ve sert eleştirileri tepkiyle karşılıyor. Türkiye'nin İran politikasını naif ve kafa karıştırıcı bulan Avrupalı uzmanlar, söz konusu politikanın sadece İran'a fayda sağladığını düşünüyor. Türkiye'nin Batı karşıtlığı üzerinden politika yapan ve radikal söylemler kullanan ülke ve unsurlarla sergilediği dostluk da Avrupalıların kafasını karıştırıyor. "Avrupa'nın Türk Dış Politika Algısı" SETA tarafından İngiltere, Fransa ve Almanya'da yapılan anketle ölçüldü. Anket çerçevesinde bu üç ülkeden devlet kurumlarındaki görevliler, karar alıcılar, siyasetçiler, itibarlı uzman, akademisyen ve gazeteciler olmak üzere 32 kişiyle ayrıntılı ve derinlikli mülakatlar yapıldı. Rapor dün AB Bakanı Egemen Bağış'ın katılımıyla kamuoyuna açıklandı. Araştırmaya göre, Avrupa'daki Türk dış politika algısı genel anlamda olumlu. Bu kişiler Türkiye'yi yakından takip ediyor. Avrupalılar Türkiye'nin bölgedeki yapıcı rolünden ve yumuşak gücünden memnun.

Olumlu bakış açısına rağmen Avrupa'da Türkiye'yle ilgili önemli soru işaretleri ve rahatsızlık da mevcut. En önemlisi Türkiye'nin üslubu ve aşırı söylemler. Bu soru işaretleri yoğun dış politika veya bağımsız hareket etmesinden değil; Türkiye'nin bu akti­vizmde kullandığı dilden kaynaklanmakta. Bağımsızlığını ifade biçimi de rahatsızlık sebebi. Türk liderlerin Batı hegemonyası ve çifte standartlarına yönelik seslendirdikleri sert eleştiriler bunlara örnek. Batı eleştirisi Türkiye'nin bir ortak değil, rakip güç olarak algılanmasına yol açıyor. Ortadoğu'daki Batı karşıtı aktörler ve gruplarla sergilediği dostluk da Türkiye'nin Avrupa'ya ne tür bir ortak olaca­ğı konusunda soru işaretlerine sebep oluyor. Özellikle İran'ın nükleer meselesinde Türkiye'nin tavrı buna örnek gösteriliyor. Türkiye-İran ilişkileri en tartışmalı konu. Avrupa'da Türkiye'nin İran'ın yanında yer aldığı algısı mevcut. 

Bu haber 1,073 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,597 µs